Дания не се оказа принципна в отказа си на американския президент Доналд Тръмп за продажбата на Гренландия и реши да даде възможност на местните жители да решат съдбата на острова, съобщава Newsweek.
Принцесата на Дания Антония Шаумбург-Липе е заявила, че Тръмп ще получи острова, при условие, че местните поискат това. Нейното мнение било споделено от сина й Марио Макс Шаумбург-Липе.

„Народът на Гренландия трябва и може да решава съдбата си“, заявила принцесата.

Според думите на кралското семейство, те искат да видят хората от Гренландия щастливи: ако те са щастливи с американското гражданство, то така трябва да бъде.

„Каквото и да решат, те трябва да бъдат подкрепени“, пояснил е принц Марио Макс Шаумбург-Липе.

Премиерката на Дания изясни дали Гренландия се продава

На 16 август стана известно, че Тръмп обмисля възможността да закупи Гренландия. Тази идея, както бе отбелязано, е била обсъдена с неговите съветници, според които планът му е „икономически целесъобразен“. Стойността на тази сделка може да бъде 10 трилиона долара, като тази сума надхвърля половината от БВП на САЩ.

Ето какво Тръмп обеща да не строи в Гренландия СНИМКА

Американският лидер заяви също така, че идеята за закупуване на Гренландия е интересна от стратегическа гледна точка, но тази инициатива не се явява приоритетна за САЩ.

Превод и редакция: БЛИЦ