По време на масираната атака на руските сили над Украйна на 8 юли са използвани 38 различни ракети, както и "новото хиперзвуково оръжие".

Това се посочва в сводка на командването на военновъздушните сили на Украйна. Defence Express отбелязват, че руснаците са използвали почти всички видове ракети, с които разполагат.

Черен дим и сирени в Киев: Чудовищна руска атака остави куп трупове, стреляха по деца! ВИДЕО

По данни на командването на военновъздушните сили на Украйна противовъздушната отбрана е унищожила 30 от тези ракети. По-специално са унищожени 11 ракети Х-101 и 12 ракети " Калибър", пише „Фокус“.

Експертите на Defence Express отбелязват, че "руснаците са използвали почти всички видове ракети, с които разполагат. Единствените изключения са крилатите ракети Р-500 към оперативно-тактическите комплекси "Искандер" и оръжията, произведени в Северна Корея".

Украинските медии подчертават, че западната общност осъди руското нападение. Някои високопоставени служители са заявили, че "засилват мотивацията си" да предоставят на Украйна резервни части за системите за противовъздушна отбрана Patriot и F-16.

Общо по време на атаката на 8 юли руснаците са използвали:

1 аеробалистична ракета Х-47М2 "Кинжал"

4 балистични ракети "Искандер-М"

1 крилата ракета 3M22 "Циркон"

13 крилати ракети Х-101

14 крилати ракети " Калибър"

2 крилати ракети Х-22

3 управляеми ракети Х-59/Х-69.