Участниците в бунта, който избухна вчера в щаба на граничните войски в столицата на Бангладеш Дака, тази сутрин започнаха да предават оръжието си, разчитайки на обещаната от правителството амнистия. По-късно през деня обаче в Дака отново започна да се стреля, съобщи ИТАР-ТАСС.
Безредиците междувременно се пренесоха и в други градове, а за да попречат на бунтуващите се да координират действията си, властите изключиха мобилните комуникации в цялата страна.
Newsru припомня, че войници от корпуса “Бангладешки стрелци” завзеха вчера щабквартирата на граничните войски и съседния търговски център. Те взеха командирите за заложници и влязоха в ожесточена престрелка, при която бяха използвани автоматично оръжие и миномети. Военнослужещите са недоволни от ниските си заплати, забавянето на изплащането им, както и от условията за работа.
Централната част на Дака е обсадена от спецчасти. Участниците в бунта са освободили жените и децата от семействата на офицерите, намиращи се в завзетите сгради, но ситуацията остава напрегната. В района на щаба отново се чуват изстрели, към града отиват допълнителни армейски части. Съдейки по всичко, участниците в бунта са се разцепили и някои от тях не желаят да се предадат.
При конфликта са убити най-малко 50 офицери, съобщи заместник-министърът на правосъдието Камрул Ислам. Неизвестна остава съдбата на десетки хора, сред които и командирът на “Бангладешките стрелци” генерал-майор Шакил Ахмед, държан в плен от бунтуващите се. Според някои медии убитите са над 100. /БЛИЦ