Руският историк и политолог Владимир Букарски публикува в интернет-портала life.ru много обстоен и крайно интересен анализ, в който твърди, че отминалата 2016 г. е донесла тотални разочарования за привържениците на глобалния световен ред начело със САЩ. БЛИЦ го предлага на аудиторията си със значителни съкращения.
Провал №1. Холандия
 

Неприятностите за глобалистите започнаха през април 2015 г. Тогава в Холандия се състоя референдум за отношението на Холандия към споразумението за асоцииране на Украйна в ЕС. Независимо от Украинската пропаганда и натиска на САЩ над 61% от населението се изказа против ратифициране на споразумението.
 
Впоследствие по искане на Холандия на Украйна не бе даден статут за страна-кандидат за влизане в ЕС, не се поема задължение да й се отпусне помощ и не се предвижда даване на право на нейните граждани свободно да се придвижват и работят в ЕС.
 
Коментаторът на Der Spiegel Маркус Беккер заяви, че резултатите от референдума са победа за Владимир Путин и плесница за ЕС.
 
Провал №2. Великобритания
 
Вторият коварен удар последва през юни, когато около 52% от британците на референдум се изказаха за излизане от ЕС. Референдумът беше иницииран от премиера Дейвид Камерън като средство за шантажиране на Евросъюза с цел получаване на по-изгодни условия за пребиваване в ЕС. Той обеща да подаде оставка при отрицателен отговор. Наложи му се да изпълни обещанието.
 
Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфон нарече в Twitter Брекзит „голяма победа за външнополитическите цели на Путин” и призова да му се отдаде дължимото”.
 
Провал №3. Турция
 
През юни Ердоган се извини на Путин за сваления руски бомбардировач, а след месец в Турция беше осуетен опит за военен преврат.
 
Последвалите събития фактически хвърлиха Турция начело с Ердоган в обятията на Русия. Все повече в страната се чуват призиви за напускане на западния блок. За първи път от много години Москва и Анкара говорят на един език.
 
Провал №4. Сирия
 
Според мнозина експерти, Алепо е ключ към бъдещето и за целия Близък Изток.
 
Financial Times с не скрита тъга написа, че вместо да стане „гробища за режима на Асад”, както се говореше за Алепо през 2012 г. при превземането му от сирийската опозиция, градът се превърна в „гробище за надеждите” на самата опозиция.
 
Провал №5. САЩ
 
Главния за годината удар по глобалистките сили ги настигна в самата митрополия на световния глобализъм – САЩ. Доналд Тръмп със своята антиглобалистка програма победи демократката Хилъри Клинтън, с която глобалисткия елит свързваше своите надежди.
 
Бившият посланик на САЩ в Москва отново видя ръката на руския президент. „Путин се намеси в нашите избори и преуспя. Молодец” – написа той в Twitter, като последната дума я изписа на руски.
 
Провал № 6. Молдавия
 
13 ноември стана пореден черен ден за поддръжниците на „сдържане на Русия”. В Молдавия на президентските избори с 52% победи Игор Додон, а в България – Румен Радев.
 
Додон отдавна е известен като приятелски настроен към Русия политик. В програмата му влизаше възстановяване на стратегическото партньорство с Русия. Неговата победа означава „поредна победа на Русия и лично на Владимир Путин в неговото противопоставяне със Запада”, отбеляза Sunday Times.
 
Провал № 7. България
 
Румен Радев държи на ориентацията към ЕС и НАТО, но ратува за по-голяма независимост от Брюксел. Същевременно се изказва за отмяна на антируските санкции, а за Крим счита, че трябва да се съобразяваме с реалността, че там се вее руски флаг.
 
Провал № 8. Франция
 
Сред приятелските към Русия страни се завръща Франция, един от лидерите на Европа и един от петте постоянни членове на СС към ООН.
 
Следващият президент на страната се очертава да бъде Франсоа Фийон или Мари льо Пен – антиглобалисти и приятели на Русия.
 
Провал № 9. Италия
 

Италианският премиер еврооптимистът Матео Ренци попадна в капана на Камерън: инициира конституционен референдум, загуби го и подаде оставка. Победиха в референдума италиански евроскептици – партиите „Пет звезди” и „Северната лига”.
 
Мнозина експерти считат, че резултатите от този референдум могат да разрушат Евросъюза. Такова мнение споделят Die Welt, The Wall Street Journal и Business Insider. Политическата нестабилност ще стане негативен сигнал за пазара и инвеститорите. Рязко се повишава вероятността за победа на италианските евроскептици на изборите тази или следващата година.
 
Провал № 10. Израел
 
Барак Обама, освен Владимир Путин, има още един обект за лична ненавист – израелския премиер Бенямин Нетаняху. По време на управлението на Обама, който заложи на взаимодействието с арабския свят, стъпка по стъпка бяха разрушени отношенията между САЩ и Израел, който до неотдавна беше считан за „непотопяем самолетоносач” на САЩ и наричан в американските медии „единствената демокрация в Близкия Изток”.
 
Умерените републиканци, като Доналд Тръмп, гледат на Израел като на стратегически съюзник на САЩ в региона, противостоящ на неприятелския ислямски свят.
 
Досега обаче американските демократи, включително преобладаващото мнозинство от еврейската общност, се изказват за мир в Близкия Изток на всяка цена и склоняват Израел към максимални териториални отстъпки. Най-радикален поддръжник за принасяне на Израел като жертва на геополитическите интереси на САЩ (по точно – на „световното правителство”) са Барак Обама и неговата администрация. Нито един стопанин на Белия дом не предизвиквал толкова ненавист и неприязън в Израел, както отиващият си президент.
 
Разривът в отношенията със САЩ тласна Израел в обятията на Русия. Бенямин Нетаняху и Владимир Путин не крият взаимната си симпатия и близост на позициите по много въпроси, на първо място в борбата с ислямизмът като разрушителна сила. По време на конфликта в Сирия, въпреки многогодишното противопоставяне на Израел с режима на Асад в Сирия, отношенията между Русия и Израел по време на цялата руска операция останаха сдържани и коректни.
 
Превод и редакция: БЛИЦ