Днес ще се състои вторият тур на президентските избори в Полша. Един срещу друг се изправят сегашният президент Анджей Дуда и кметът на Варшава Рафал Тшасковски.

По време на първия тур, който се състоя на 28 юни, досегашният президент Анджей Дуда - подкрепян от управляващата консервативна партия „Право и справедливост“, успя да събере 43,5 процента от гласовете. А кметът на Варшава Рафал Тшасковски - от центристката опозиционна партия „Гражданска платформа“, 30,5 на сто подкрепа, припомнят от Франс прес.

Социолозите обаче очакват Тшасковски да привлече още  гласове днес - на втория тур, и то голяма част от тези, които бяха дадени за останалите 9 кандидати от първия тур.Според два сондажа от петък, либералният кандидат може да победи със съвсем малка преднина настоящия държавен глава. А според трети - Дуда може да получи 53 процента от гласовете срещу 47 на сто за кмета на полската столица, допълват от агенцията.

Това е бъде четвъртият път, в който на президентски избори участват кандидати на двете партии, отбелязват от ДПА.

От агенцията припомнят и че вотът в Полша трябваше да се състои на 10 май, но беше отложен заради пандемията от Ковид-19. В разгара й властите се опитаха да приемат закон за дистанционно гласуване по пощата, който срещна много критики. Затова беше приет компромисен закон за гласуване на смесен принцип: по традиционния начин - с избирателни секции, и по пощата - за хората, поставени под карантина, и за всеки предварително подал заявление.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!