Теоретик на конспирацията, който вярва, че земята е плоска, доказва твърдението си с помощта на обикновен нивелир, пише в. "Метро", цитиран от факти.бг. Д. Марбъл казва, че в миналото учените са създавали и измисляли факти и изображения, за да докажат, че Земята е кръгла. Напоследък обаче, създаването на доказателства, в подкрепа на тази световна заблуда, рязко е намаляло.

Ето защо мъжът решил да направи експеримент, който да предостави нови доказателства и данни, разкриващи истинската форма на планетата ни.

Въоръжен с обикновен нивелир, привърженикът на теорията, че Земята е плоска, се качил на полета си от Северна Каролина до Сиатъл.

Експериментът, разбира се, бил заснет на видео и качен в YouTube със заглавие: "Плоската Земя: Експеримент с нивелир по време на полет" (Flat Earth: Spirit Level Flight Experiment).

Много предвидливо авторът му е забранил коментарите под публикацията, за която в описанието пише, че с този опит се "наблюдава дали пилотът ще наклони носа на самолета, за да компенсира кривата", която би се създала, ако Земята е кръгла.

Мъжът записал данни за 23 минути и 45 секунди — време, за което, според измерванията, се изминават около 325 км. Изчислявайки кривата, дадена за обяснение на модела на земното кълбо, Марбъл стигнал до извода, че за разстоянието и времето, записани от него, пилотът е трябвало да компенсира с около 8 км. отклонението от кривата.