Тейлър Никълс e лекар от Калифорния, който преди дни доби популярност в социалните мрежи, след като разказа как състраданието му като медик е било тествано, когато мъж с тежка COVID-19 инфекция дошъл да се лекува в болницата. Доктор Тейлър Никълс е евреин, а пациентът му бил покрит с нацистки татуировки.

В своя пост в Twitter медикът обяснява, че последиците от неспазването на мерките от страна на определени хора са го изтощили напълно, но все пак той и колегите му продължават да се борят.

Един ден той се сблъсква с пациент, който "изглежда много болен, изпитва неудобство и е изплашен". Лекарите от болница "Мерси Сан Хуан" близо до Сакраменто свалят ризата му, за да го прегледат. Всички обаче остават шокирани от татуировките по тялото му.

"Свастиката се открояваше смело на гърдите му. Татуировките на SS и други отличителни знаци на нацизма, които преди бяха скрити от ризата му, сета бяха видими за всички в стаята", пише доктор Никълс. Заедно с него за пациента се грижат чернокожа сестра и дихателен специалист от азиатски произход.

"Не ме оставяйте да умра, докторе", замолил се пациента, когато се наложило да бъде включен към машина за изкуствено обдишване. Той "показал признаци на дългогодишна употреба на метамфетамин", а зъбите му били "почти изчезнали".

Д-р Никълс успокоил пациента, че ще се грижат за него и ще го поддържат жив, доколкото могат.

Мъжът продължи да диша изключително трудно, а медиците го попитали дали иска бъде интубиран, ако е необходимо. Човекът отговорил, че иска екипът да направи всичко, което може.

"Всички ги видяхме. Символите на омразата по тялото му с гордост обявяваха възгледите му. Всички знаехме какво мисли той за нас. Как той оценява живота ни", пише лекарят в Twitter.

"И все пак бяхме тук, работехме безпроблемно като екип, за да сме сигурни, че сме му дали най-добрия шанс да оцелее, доколкото можем.  Всичко това докато носим маски, защитни облекла, щитове за лице, ръкавици. "Д-р Никълс разказва за стреса, страха и изолацията на тези в медицинската област, които трябва непрекъснато да се справят с вируса, докато пандемиятане се забавя. Тъкмо напротив - ускорява се. Той обяснява и как се справя с пациенти, които са расисти - благодарение на мантра, която му напомня, че това са просто хора, които имат нужда от доктор, а той е точно това - доктор. Но признава, че се е зачудил какво би би си помислил пациентът с нацистките татуировки, ако разбере, че е лекуван от евреин и до колко той би пощадил живота на лекаря, ако ролите се обърнат.

"За първи път осъзнах, че се поколебавам", признава д-р Никълс. "Пандемията ме измори и моята мантра не оказва същото въздействие в момента... И осъзнавам, че може би не съм добре."

Историята е ретуирана хиляди пъти и е получила стотици хиляди харесвания в Twitter.