Един от най-великите писатели в световната история - Фьодор Достоевски беше премахнат от курса на обучение на университет в Милано, посочва Марица.

Преди време Ви информирахме, че милански университет Забраниха Достоевски, а после го върнаха, защото... Сега, авторът отново е забранен.

От университетът обясняват, че отпадането на писателят от програмата е  поради настоящата враждебна инвазия над Украйна от Русия.

Паоло Нори, италиански писател, който бил поканен да изнесе гост-лекция от четири части за в университета в Милано-Бикока, изрази разочарованието си във видео в Instagram, след като получил известие, което го информирало, че курсът му е "отложен".

В имейла пишело: "Уважаеми професоре, заместник-ректорът по дидактика ме информира за взетото от ректора решение да отложим курса по Достоевски. Това се налага, за да се избегнат всякакви противоречия, особено вътрешни, по време на силното напрежение."

"Осъзнавам, че това, което се случва в Украйна, е ужасно и ми се плаче само като си помисля за войната. Но това, което се случва в Италия, е нелепо. Не само да си жив руснак в Италия днес е погрешно, но и да си мъртъв руснак, осъден на смърт през 1849 г., защото е чел нещо забранено.

Не е за вярване, че италиански университет ще забрани курс за автор като Достоевски. Творчеството на Достоевски включва емблематични екзистенциални заглавия като "Записки от подземието", "Престъпление и наказание" и "Братя Карамазови".

Достоевски е осъден на смърт за четене на забранени книги през 1849 г. за дейността си с "радикална интелектуална дискусионна група", наречена Петрашевски кръг. Екзекуцията му е спряна в последния момент, но той излежава четири години в сибирски трудов лагер за стремежа си към интелектуална свобода", обяснява във видеото си Нори.

Клипът получава голяма популярност сред неговите почти 20 000 последователи и до сряда сутринта "Достоевски" се превръща в тема в Twitter. Реакцията срещу решението е била главно негативна.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by paolo nori (@paolo.nori)