Кристина Фигерес от Коста Рика се оттегли от надпреварата за нов генерален секретар на ООН, предаде ДПА. "За да облекча сложния изборен процес, днес аз оттеглям моята кандидатура", написа тя в Туитър късно снощи.  
Според запознати шансовете на българката Ирина Бокова се увеличават заради нагласите начело на международната организация да застане жена, въпреки че засега в гласуванията води бившият председател на Социалистическия интернационал, португалецът Антониу Гутериш. Той е и бивш министър на външните работи на страната си и бивш върховен комисар на световната организация за бежанците, пише epicenter.bg.
 
Вторият, последен мандат на сегашния генерален секретар на ООН, Бан Ки-мун от Южна Корея, изтича в края на годината. ДПАпосочва като силни кандидатури словашкия външен министър Мирослав Лайчак, бившия му сръбски колега Вук Йеремич и българката Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Съветът за сигурност ще гласува тайно, докато бъде постигнато единодушие за някой от претендентите.
Следващите пети и шести кръг от гласуването ще се състоят на 26 септември и 4 октомври. Името на следващия генерален секретар на ООН ще бъде обявено най-рано през октомври.
 
Кристина Фигерес е дъщеря на бившия костарикански президент Хосе Фигерес Ферер. Тя е била и изпълнителен секретар на Рамковата конвенция. При последното гласуване остана предпоследна.