Доналд Тръмп има план да „открадне” победата на изборите за президент на САЩ, дори да загуби вота, пишат „Уошингтън поуст” и „Нешънъл Хералд”.

Самият Тръмп дори не го отрича. Част от плана бе бързото назначаване на двама върховни съдии, които заместиха починалите демократи. Така републиканците вече имат пълно мнозинство във Върховния съд на САЩ.

Друг основен елемент е призивът резултатите от изборите да бъдат обявени в деня, в който приключва гласуването. Социологическите проучвания показаха, че хората, гласуващи вече повече от месец по пощата заради заразата от ковид-19, в голямото си мнозинство подкрепят Джо Байдън – опонента на Тръмп. Точно противоположни са нагласите на тези, които ще отидат до урните днес.

Парадоксално но в редица щати техните гласове ще бъдат преброени преди тези, подадени по пощата. Така, поне за кратко, Тръмп може да има предимство в изборния резултат.

И той вероятно ще използва това, за да оспори вота по-късно във Върховния съд без доказателства за фалшификации, но с достатъчно голяма обществена подкрепа.

Тръмп обяви последни данни каква ще е съкрушителната му победа над Байдън

Този сценарий, макар и възможен, е малко вероятно да постигне успех, ако крайната преднина на Байдън е значителна.
Не така обаче стоят нещата в случай, че разликата между двамата е малка.

САЩ имат доста сложен процес, когато става въпрос за гласуване по пощата. За разлика от повечето други държави, бюлетината трябва да се постави в по-малък плик за тайно гласуване, преди да се сложи в по-голям плик. И това не е всичко. Големият плик трябва да бъде ръчно подписан. Ако подписът не прилича достатъчно на наличния в базата данни, бюлетината автоматично се отхвърля.

Освен това всеки щат има допълнителни собствени правила. Например в Мичиган, бюлетините могат да бъдат преброени само ако са с пощенскo клеймо до 2 ноември и са доставени в центъра за броене до 17 ноември. В Северна Каролина обаче клеймото може да изтича на 3 ноември, но крайната дата за приемане е 12 ноември.

В ключовия щат Пенсилвания Върховният съд нареди да бъдат зачитани само бюлетините, които са пристигнали по пощата в центъра за броене преди 6 ноември. Това решение беше оспорено. Съдиите се разделиха по равно, 4 на 4, тъй като един от републиканците подкрепи колегите си демократи. Но след назначаването на Ейми Барет, Тръмп лесно ще спечели с 5 на 4. А реално републиканските съдии са 6 срещу само 3-ма демократи.

Така че Тръмп има доста сериозни шансове да спечели изборите чрез Върховния съд, пренебрегвайки правила, прецеденти и традиции, ако разликата с Байдън е малка.

Точно заради това броенето на бюлетините може да се окаже ключово. В Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания например, гласовете подадени по пощата, ще започнат да се обработват едва след приключването на изборния ден.

В същото време във Флорида и Аризона пликовете вече са валидирани и обработени, така че броенето ще става заедно с това на гласовете от избирателните секции.

Тоест крайните резултати от първите три щата могат да станат известни след дни или дори седмици, ако разликата между двамата кандидати за президент на САЩ е малка.

А тези щати излъчват голям брой делегати, които реално определят кой ще спечели вота. За да е сигурен победителят се нуждае от 270 или повече делегата от общо 538. Всеки делегат се излъчва от определен район, в зависимост от това кой кандидат за президент е получил мнозинството от гласовете там.

И тъй като населението на отделните райони е различно, изборите могат да бъдат спечели и от кандидата, взел по-малко гласове. Така Тръмп надделя над Хилъри Клинтън през 2016 г.

Ако не победи във Флорида и Аризона, той ще загуби изборите без да може да направи нищо в отговор. Тръмп взе мерки, това да не се случи. Неслучайно настоящият президент смени гражданството си, премествайки се официално от Ню Йорк във Флорида.

В случай, че разликата с Байдън е процент или по-малко обаче, Тръмп ще може да обърне резултата, като оспори във Върховния съд валидността на подадените по пощата бюлетини. 

В такава ситуация вероятно би се стигнало до намесата на Конгреса, където демократите имат мнозинство, но тя ще бъде парирана от Сената, където републиканците са повече.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!