Дюнерът е храна, която е много популярна в България и по света. Едва ли не сте го опитвали, или поне помирисвали. В различните точки от земното кълбо това кулинарно изкушение се нарича по различен начин. В България и Турция е познат под името дюнер, а в голяма част от останалия свят се нарича кебаб, пише Poznanieto.bg.

Каква е причината за това?

Историята на дюнера се свързва най-вече с Османската империя. Приема се, че се е ползвал шиш, на който е било набучено месото, за да се опече равномерна. Подобно на нашето чеверме. Но в средата на XIX век, в Бурса за родоначалник на вертикалният, а не хоризонтален шиш, се приема Искендер Ефенди.

Дали е първият е трудно да кажем, но със сигурност се приема, че е един от първите хора, които налагат месето да бъде печено на вертикален шиш. От там идва и самото име – дюнер или doner на турски(ротиращ се , въртящ се). Постепенно през годините са налага неговото приготвяне по този начин и това се превръща в една от най-популярните храни в Турция.

Шаварма

Дюнерът е пренесен и в Арабската култура под формата на Шаварма в началото – само името е превод на арабски на думата “въртя се”. През XX век е пренесена и в Гърция под името Гирос.

Причината е, че цялото наименование на този тип храна е дюнер кебаб. В България и Турция се използва повече думата дюнер, за да се акцентира повече върху вертикалния шиш, тъй като използваме думата кебаб с друго значение.

Кебаб се използва за всеки вид печено месо, което може да бъде на шиш или не. От друга страна, в другите култури използва техни думи за печеното месо. Поради тази причина те наричат дюнерите – дюнер кебаб или просто кебаб. Този тип храна се е наложила като нещо, което може да се купи във всеки град. Така че ако сте в чужбина и видите надпис кебаб на улично магазинче – трябва да знаете, че там най-вероятно се продават дюнери.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук