Около 250 000 души се стекоха на парада на ЛГБТ общността в германския град Хамбург. Проявата, известна като Деня на "Кристофър стрийт", е ежегодна, но поради пандемията от ковид не се състоя през последните две години, предаде ДПА.

"Ние сме супер доволни и неописуемо щастливи", каза говорител на "Хамбург прайд", като изтъкна, че е било необходимо хората да излязат на улицата и да обявят подкрепата си за многообразието.

Денят на "Кристофър стрийт" се отбелязва от общността на лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, интерсексуални и куиър хора (ЛГБТИК+). Проявата води началото си от т.нар. Стоунуолските бунтове - поредица протести в защита на правата на хомосексуалистите, избухнали през 1969 г. след нахлуването на полицията в нюйоркски гей бар в опит да арестува присъстващите, тъй като по онова време хомосексуалността се наказва от закона.

Днешното събитие в Хамбург беше под мотото "Многообразие вместо насилие" и целта му бе да привлече вниманието към "нарастващите престъпления от омраза срещу хомосексуални хора".

Демонстрацията беше оглавена от кмета на Хамбург Петер Ченчер, заместничката му Катарина Фегебанк и правителствения комисар по въпросите на приемането на сексуалното и половото многообразие Свен Леман. 

На снимката: Кметът на Хамбург Петер Ченчер

Междувременно в Стокхолм започна вчера най-големият парад на ЛГБТ общността в Скандинавския регион, предаде ДПА. Събитието е посветено на любовта, защитата на човешките права и на сексуалното разнообразие.

Джендърите в див екстаз: Джо Байдън официално въведе третия пол „X” в паспортите

Участници в парада танцуваха и развяваха знамена в цветовете на дъгата. "На "Стокхолм прайд" показваме истинските си цветове", написа в Туитър шведската външна министърка Ан Линде, която взе участие в парада и която бе облякла дреха в цветовете на дъгата. Организаторите на парада заявиха, че очакват броят на участниците в него да достигне 50 хиляди души.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук