Американците ще могат да избират да отбелязват своя пол с хикс в заявленията за издаване на паспорт от 11 април , обяви Държавният департамент на САЩ днес, когато правителството на президента Джо Байдън отбелязва "Ден на транссексуалната видимост", предаде Ройтерс.

"От 11 април гражданите на САЩ ще имат възможност да избират да отбелязват своя пол с хикс в заявлението за американски паспорт, а тази възможност ще стане достъпна и за други видове документация от догодина", каза държавният секретар Антъни Блинкън.

Тази промяна е част от мерките, обявени от правителството на Байдън, след като някои щати предприеха ходове срещу транссексуалните хора.
 


Промените бяха сред няколкото мерки, обявени от администрацията на Байдън за отбелязване на "Ден на видимостта на транссексуалните", ден след като републиканските губернатори на Оклахома и Аризона подписаха законопроекти, забраняващи на транссексуални спортисти да спортуват в училищата. 

Дупе да ни е яко! Джендър фашизмът пробива в ЕС, ето какво ни готвят

"За пореден път осъждаме разпространението на опасни анти-транссексуални законодателни атаки, които бяха въведени и приети в държавните законодателни органи в цялата страна“, казва Белият дом в изявление относно инициативите, които ще предприеме, насочени към премахване на бариерите за транссексуалните хора.
 


Те включват облекчаване на пътуванията, предоставяне на ресурси за транссексуални деца и техните семейства, подобряване на достъпа до федерални услуги и обезщетения и насърчаване на промяната на пола във федералните данни.

Министерството на здравеопазването пусна нов уебсайт, който предлага ресурси за транссексуални и LGBTQI+ младежи и техните родители.

"Всеки американец заслужава свободата да бъде себе си. Но твърде много транссексуални американци все още са изправени пред системни бариери, дискриминация и актове на насилие", каза Белият дом.

На снимката: Рейчъл Ливайн, който стана първият в страната четиризвезден адмирал-трансджендър, бе номиниран от Джо Байдън за зам. министър на здравеопазването.