Роботи, които могат да унищожат човечеството, вече са превзели света и може да предизвикат Армагедон. Това заяви създателят на филма "Терминатор" Джеймс Камерън, цитиран от Daily Star.

Носителят на Оскар, който е режисирал още "Пришълецът“, "Аватар“ и други, смята, че светът вече е завладян от изкуствен интелект (ИИ) и може да е твърдо късно той да бъде спрян.

В неговата поредица от филми "Терминатор“ компютърната мрежа Skynet – проектирана първоначално като отбранителна система – се обръща срещу своите човешки господари, което води до футуристична война между роботи и човечеството.

С участието на Арнолд Шварценегер като киборг убиец, класическите филми се възприемат като предупредителна история за потенциалните опасности на технологиите.

През последните месеци пускането на усъвършенстван софтуер като ChatGPT предизвика подобни страхове относно непредсказуемата сила на това, което инженерите от Силициевата долина са отприщили.

68-годишният Камерън заяви пред подкаста SmartLess, че е притеснен от реалната заплаха за живота, която създава изкуственият интелект.

"Не се страхувам, но съм доста загрижен за потенциала за злоупотреба с ИИ“, отбеляза той. "Мисля, че ИИ може да бъде доста страхотен. Мисля, че това може буквално да е краят на света", каза той.

"Вие говорите с всички учени по изкуствен интелект и всеки път, когато вдигна ръка на някой от техните семинари, те започват да се смеят. Въпросът е, че няма технология, която да не е била използвана като оръжие.

И наистина ли искаме да се бием с нещо по-умно от нас, което не сме ние? В нашия собствен свят? Не мисля така.

ИИ може вече да е завладял света и вече да го манипулира, но ние просто не знаем, защото щеше да има пълен контрол над всички медии и всичко. Какво по-добро обяснение има колко абсурдно е всичко в момента?

Нищо няма по-добър смисъл за мен", добави той.

ChatGPT е чатбот с изкуствен интелект, стартиран от американската изследователска лаборатория OpenAI преди четири месеца, уточнява "Фокус".

Основната му функция е да имитира човешки разговор.

Но също така може да пише и отстранява грешки в компютърни програми, да композира музика, сценарии, приказки, ученически есета, да отговаря на тестови въпроси по-добре от обикновения човек, да пише поезия и текстове на песни и да играе игри.

Той е обвинен в политически пристрастия и дискриминационно поведение.

През декември IT джейлбрейкърите заобиколиха контролите на съдържанието му, за да го измамят да даде инструкции как да се създаде коктейл Молотов и ядрена бомба и да спори като неонацист.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук