В четвъртък турска артилерия и реактивни системи за залпов огън (РСЗО) нанесоха удари по селцето Нейраб в сирийската провинция Идлиб. Използвани са батареи гаубици T-155 Firtina и РСЗО T-122 Sakarya, пише Focus-news.

Само около половин час след началото на артилерийската подготовка селото е нападнато едновременно от север (от Сармин), северозапад (от село Каминас) и запад. Части турска моторизирана пехота и сили за специални операции участваха в нападението с подкрепата на танковете М-60, предава EA Daily.

Както отбелязва специализираното военно издание, рамо до рамо с турците са напредвали бойци от ислямисткия алианс „Хаят Тахрир аш Шам“ (ХТШ, където водеща роля играе терористичната групировка „Джебхат ан Нусра“) и тясно свързания с Анкара „Национален фронт за освобождение“ (НФО).

Бойците-ислямисти са се придвижвали открито на турски БМП и БТР. Настъплението е поддържано с артилерийско-минометен огън и е насочван с турски дронове. Два сирийски безпилотни летателни апарата (БПЛА) руско производство са свалени.

Турските военни и бойци успяха бързо да пробият в покрайнините на Нейраб. Първо сирийските правителствени сили бяха под силен обстрел от артилерия, а след това веднага бяха заплашени от обкръжение в самото село, така че те бяха принудени да се оттеглят със загуби.

Ислямистите обявиха унищожаването на три сирийски танка, една БМП и няколко пикапа по време на атаката. Под контрола на бунтовници и турци се оказа голяма част от селото, те не достигат само до южните му покрайнини.

Прехвърлените в Сирия буквално един ден преди това бомбардировачи Су-24 са вдигнати на тревога от руската авиобаза „Хмеймим“. Руската въздушна група нанесе серия от масивни удари по джихадистите в покрайнините на Нейраб, тяхното оборудване и позициите на турската артилерия.

Джихадистите се опитаха да свалят Су-24 с помощта на появилите се у тях преносими зенитно-ракетни системи (ПЗРС) (отново от Турция).

Веднага след въздушните удари войските на Башар Асад контраатакуват и изхвърлят противника от Нейраб, като отново го вземат под пълен контрол.

В резултат на прецизните въздушни удари и контраатаките от страна на сирийците, бойците и турската армия претърпяха големи загуби. Според различни източници са унищожени от един до три танка (включително турски), 6 бойни машини на пехотата и най-малко 5 пикапа с монтирани на тях оръжия.

Загубите на ислямистите възлизат на над 40 убити и десетки ранени. Сирийските медии съобщават за елиминирането на 250 бойци при отблъскването на атаката срещу Нейраб, което изглежда завишена цифра.

Има сериозни загуби сред турската пехота, но те се крият внимателно. Турското министерство на отбраната призна за смъртта само на двама от своите войници и раняването на още петима.

Битката при Нейраб на 20 февруари вече бе обявена за първото голямо стълкновение между руските и турските военни в Идлиб. Бомбардировачите от ВКС на Русия нанасяха удари по турците, а, според някои данни, на земя поддръжка са оказвали подразделения на руските Сили за специални операции.

Село Нейраб е стратегически важно, тъй като отваря пътя на сирийската армия към Сармин и провинциалната столица Идлиб. Ситуацията в този сектор на фронта все още се уточнява след първия голям сблъсък.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!