Европейският съюз демонстрира сплотеност във време на глобална криза. Това е най-важното послание от състоялата се в Брюксел среща на високо равнище на ЕС. По този повод е следният коментар от Бернд Ригерт, публикуван от Дойче веле.
Финансово-икономическата криза се разпространява с неимоверна бързина. Политически принципи, които важаха само до преди няколко седмици, вече са невалидни. Никой не може със сигурност да каже какво трябва да се направи за преодоляване на катастрофата.
Това би могло да се каже и за категоричното "не" на призивите за спасителна програма за източноевропейските икономики. Федералният канцлер Ангела Меркел и председателят на Съвета на общността Мирек Тополанек все още са против подобна програма за Унгария, Латвия, Румъния, България и други.
Източна Европа - пред банкрут?
Дали унгарският премиер Ференц Дьорчани не прекалява с твърдението си, че за подпомагането на източноевропейските държави били необходими 190 милиарда евро? Или наистина до няколко седмици редица източноевропейски държави може да се окажат застрашени от банкрут, защото не могат да си позволят да заемат пари на международните финансови борси?
Впрочем междувременно има признаци, че финансовата криза може да застраши дори общата валута еврото. Ирландия, Гърция, Испания и Италия с труд се отърсват от своите държавни заеми. Еврото вече е под натиск на финансовите пазари. На своята извънредна среща държавните и правителствените ръководители на ЕС дадоха ясен отговор на тези опасности.
Те проявиха сплотеност относно нуждата от противодействие на протекционизма. Това е много важно, тъй като в условията на сегашната криза ЕС може да рухне, ако се окаже без функциониращ вътрешен пазар. Спасителните пакети и помощните програми ще се съгласуват взаимно. Въпреки всички разходи, държавният дълг трябва да бъде удържан в определени рамки. Само до преди няколко месеца подобно единодушие бе немислимо.
Кризата принуждава ЕС да действа сплотено.
Същото единодействие те трябва да демонстрират и на насрочената за 2 април в Лондон среща на високо равнище на 20-те най-важни страни в света. Защото на фона на световните проблеми, финансовите затруднения, които изживяват някои европейски държави, се релативизират.
Срещата в Брюксел показа също, че по-малките страни не желаят да бъдат притискани от по-големите. Сегашното мероприятие бе един вид контрасреща на състоялата се в Берлин подготвителна конференция на Г20, където бяха представени само най-големите държави от ЕС. /БЛИЦ