На днешния ден преди една година Косово стана последната държава от бивша Югославия, която получи своята независимост. Но Косово беше и регионът, в който преди 20 години започна разпадането на Югославия.
"Като отдаваме почит на всички мъже и жени, дали по-големи жертви за Косово от нас, ние, демократично избраните ръководители на този народ, обявяваме Косово за независима и демократична държава."
С тези думи преди точно една година /на 17 февруари 2008 г. министър-председателят Хашим Тачи обяви независимостта на Косово, припомня Дойче веле. Двайсет години по-рано партийният ръководител Слободан Милошевич допринесе за началото на края на Югославия и то именно в Косово.
Началото на войната
По време на сръбска демонстрация в чест на 600-годишнината от историческата битка на Косово поле изгряващият тогава политик Милошевич обещава на косовските сърби, че никой повече няма да им посегне. Това се случва през 1987 година. Две години по-късно Милошевич инициира промяна на конституцията и рязко орязване на автономните права на области като Косово. По този начин се дава начало на размириците и недоволствата на малцинствата, довели до войните в Словения, Хърватия и Босна и Херцеговина.
Реакцията на косовските албанци е създаването на паралелна държава с президент писателя Ибрахим Ругова, който девет години по-късно е заменен от новосъздадената Армия за освобождение на Косово. През 1998 година започва партизанската война срещу сръбската армия. НАТО се намесва в защита на косовските албанци през 1999 г., а през юни същата година се подписва и мирното споразумение, с което се дава началото на възстановяването на Косово под наблюдението на НАТО и ООН.
В края на 2007 г. посредникът на ООН Марти Ахтисаари предлага план за контролирано независимо Косово. Сърбия отказва. Ето и думите на Борис Тадич в деня, в който е обявена косовската независимост: "Сръбската държава ще предприеме отговорни действия и ще направи всичко възможно, за да попречи на едностранното и незаконно обявяване на независимост на Косово, което Сърбия никога няма да приеме."
Сърбия - непреклонна в отрицанието си
Сърбия и Русия обявяват, че тази независимост нарушава резолюция 1244 на ООН. И въпреки че 54 държави от ООН и 22 от ЕС признават новата държава, европейската мисия ЕУЛЕКС забавя работата си почти година. Москва настоява в Съвета за сигурност мисията на ЕС да не замества изцяло мисията на ООН, за да се запази по този начин и резолюция 1244. Така европейската мисия ЕУЛЕКС остава подчинена на тази на ООН.
Междувременно в Белград се забелязва промяна на политическите настроения спрямо Косово. С оглед евроинтеграцията на Сърбия наскоро Борис Тадич обяви, че продължава да не приема независимостта на Косово, но няма да пречи на влизането на младата държава в различни международни институции. А това е от изключително значение за Косово с оглед на бъдещо членство в МВФ и Световната банка. /БЛИЦ