В Минеаполис, където се провеждат масови протести от няколко дни заради убийството на афроамериканец, камион е навлязъл в тълпа демонстранти. 

Шофьорът се оказа гражданин на Украйна, родом от района на Виница, и се казва Богдан Вечирко. Той е обвинен в нападение и е арестуван без право на гаранция, въпреки отсъствието на жертви. Сега той е в затвора в окръг Хенепин.


Американските медии, позовавайки се на очевидци, съобщават, че протестиращите започнали да хвърлят неща под колелата на возилото, за да спрат водача. Когато спрял, го изтласкали от камиона и започнали жестоко да го бият.


Говори се, че други протестиращи го спасили от смърт в резултат на линчуване. Според някои от тях, преди да влезе в моста, изпълнен с хора, водачът отчаяно подскачал, намеквайки за възможна неизправност на спирачната система.В същото време според телевизионния канал FOX 9 пътят към моста бил затворен за движение. Как Вечирко е шофирал към него, все още е загадка. Възможно е той да има съучастници.

35-годишният Богдан Вечирко живее в малкото градче Оцего, което е само на половин час от Минеаполис. Мъжът работи за товарната компания Kenan Advantage, която вече заяви, че сътрудничи на разследването, и те позиционират гражданина на Украйна като независим изпълнител (самият той е включен в борсата като безработен).

Става ясно още, че Богдан е служил в украинската армия и може би е воювал в Донбас. Сред приятелите му във Facebook са много бойци от десантните сили на Въоръжените сили на Украйна, включително от Виница и Житомир. По кое време е получил американско гражданство и как се е преместил в чужбина, още не е ясно.


Същевременно от страна на американските власти той е посочен като не най-спазващият закона гражданин. Бил е глобяван за фалшифициране на спешно съобщение по линия 911, за шофиране на моторна шейна без регистрация и липса на застраховка. Освен това украинецът вече има криминално досие за „Хулиганство“. Делото е висящо в съда в Минеаполис.

Припомняме, че безредиците в САЩ започнаха във връзка със смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд след тежко задържане от полицията в Минеаполис. Протестите се разразиха и в други градове на САЩ. Демонстрантите изгориха коли и разбиха улици.

През изминалия ден полицията задържа около 1400 души. В Минеаполис мирните протести продължиха деня след жестока репресия от американската полиция и Националната гвардия.

Превод: БЛИЦ