Рано днес БЛИЦ съобщи за сериозна опасност, станала в открито море между бойни кораби на САЩ и Русия. Медията ни припомня, че US ракетен крайцер изскочи изневиделица пред носа на руски боен кораб

Двата бойни кораба бяха на 50 метра от сблъсък в Източнокитайско море в западната част на Тихия океан, като всяка страна обвинява другата за инцидента.

Руският Тихоокеански флот заяви, че американският крайцер и ракетоносач "Чансълърсвил“ е минал на едва 50 метра пред руския разрушител “Адмирал Виноградов“. Той бил принуден да извърши "аварийно маневриране“, за да избегне американския кораб.

От своя страна американският флот заклейми руснаците, твърдейки, че те са виновни за инцидента. Командирът на Седми американски флот Клейтън Дос определи руснаците като "несигурни и непрофесионални", заявявайки, че техният кораб "е направил опасна маневра срещу "Чансълърсвил“ ". Той отхвърли руското твърдение като "пропаганда".

"Адмирал Виноградов“ дойде на разстояние от 15 до 30 м от „Чансълърсвил“ във Филипинско море, съобщиха от САЩ.

Междувременно руският Тихоокеански флот заяви, че инцидентът се е случил в югоизточната част на Източнокитайско море и добави, че са изпратили протестна нота до командира на американския кораб.

И двете страни редовно взаимно се обвиняват в опасни военни маневри - в морето и във въздуха.

През ноември САЩ публикуваха кадри на руски самолет, който прихваща един от техните самолети над Черно море - ход, който те нарекоха "безотговорен", за което руснаците казаха, че са действали за да спре "нарушаването на руското въздушно пространство".

Eто видеа на инцидента, пуснати от военноморския флот на САЩ:*По материали на Канал 3