Поп звездата сър Елтън Джон защити британския принц Хари и съпругата му Меган Маркъл от критиките за честа употреба на частни реактивни самолети, съобщава БГНЕС.

Частните джетове са един от най-неефективните начини за пътуване, що се отнася до изхвърляния в атмосферата въглероден диоксид и други вредни вещества, посочва Би Би Си.

Елтън Джон обяви, че той самият е дал на Хари, Меган и малкия им син Арчи своя частен самолет, за да "поддържат високо ниво на силно необходима защита".Кралското семейство беше критикувано, след като стана ясно, че за 11 дни са пътували с частен реактивен самолет 4 пъти, включително до дома на Елтън Джон в Ница.

От Бъкингамския дворец отказаха коментар.Елтън Джон написа в социалните мрежи: "Много съм натъжен от днешните изкривени и злонамерени публикации в пресата около графа и графинята на Съсекс и тяхното частно посещение в дома ми миналата седмица. Принцеса Даяна, майката на Хари, беше една от най-скъпите ми приятелки. Изпитвам дълбоко чувство на дълг да защитавам Хари и семейството му от ненужна намеса от медиите, каквато допринесе за ненавременната смърт на Даяна."Елтън Джон написа още, че е искал да даде на Хари и Меган спокойствие и сигурност в своя дом.

Критиките към Хари са на фона на негови речи и статии за това, колко е важно човечеството да се бори с климатичните промени.Елтън Джон каза, че е платил допълнителната такса, наричана "въглеродна компенсация" (carbon offset), която позволява на пътниците на частни джетове да внесат пари за природозащитни каузи, като компенсация за употребата на самолетите.

Средствата се използват за засаждане на дървета и инсталиране на слънчеви батерии.
Домът на Елтън Джон в Ница