Европейският парламент се очаква да гласува искането на белгийските власти за сваляне на имунитета на евродепутатите Марк Тарабела (Белгия) и Андреа Коцолино (Италия), за които се твърди, че са свързани със случая, станал известен като "Катаргейт".

Комисията на ЕП единодушно е подкрепила на закрито заседание искането на прокуратурата, съобщиха белгийски медии, като се позоваха на докладчика Манон Обри.

Отбелязва се, че Тарабела и Коцолино не са възразили срещу свалянето на имунитета им, както и че в случая се използва ускорена процедура.

Обри е уточнила, че днешното решение е било повлияно от самопризнанията на задържаните през декември за които БЛИЦ писа Антонио Панцери и Франческо Джорджи .

Бившият евродепутат Панцери, обвинен, че е ръководил организирана престъпна група за влияние в полза на Катар и Мароко, стана свидетел на прокуратурата и се надява да получи наказание от пет години затвор срещу пълни самопризнания.

Джорджи, който беше негов парламентарен помощник и партньор на бившия зам.-председател на ЕП Ева Кайли, също е признал участие в незаконни действия. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук