"Грижата на Макрон е да се разправи с исляма", пише турският в. "Йени бирлик", цитирайки видеопослание на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган пред Организацията за ислямско сътрудничество. Изявлението на турския лидер е сред акцентите на печата в страната тази сутрин, информира БТА.

"Главната цел на инициативите, които подхваща френският президент, е разчистване на сметки с исляма и мюсюлманите", заяви Ердоган.

Макрон очерта този месец мерки за борба срещу ислямистките активисти и за изграждане на форма на исляма, която да бъде съвместима, по думите му, с "ценностите на републиката".

"Онези, които са обезпокоени от възхода на исляма, атакуват нашата религия, позовавайки се на кризи, за които именно те са причината", каза още в посланието си турският президент.

Ердоган заяви, че антиислямската и антимюсюлманската реторика са "най-използваните инструменти в днешно време от западните политици, за да прикрият своите неуспехи". Според него последните примери за това са понятия като "френски ислям", "европейски ислям" и "австрийски ислям".

Подобни действия, особено тези на френския президент Еманюел Макрон, в действителност имат за цел да вземат на прицел исляма и мюсюлманите, смята лидерът на Турция. Според него "тъжните картини с присъствието на мюсюлмани окуражават империалистите и враговете на исляма".

"Предупреждение към ислямския свят за империализма" - така озаглавява материала си по темата в. "Акшам". По думите на Ердоган не бива да се позволява на империализма да разделя мюсюлманите по света.

"Расизмът, национализмът, религиозният деноминационализъм и терористичните размирици са се превърнали в проблеми, които разграждат отвътре ислямския свят", заяви Ердоган, цитиран от "Акшам".