Ще продължим с решителност борбата срещу тероризма, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който говори на откриването на новата парламентарна година в турския Меджлис.

По-рано днес в столицата Анкара бе извършено самоубийствено терористично нападение. При атентата пред министерството на вътрешните работи се самовзриви един терорист, а другият, който също е носел експлозиви, е бил неутрализиран от полицията. Двама полицаи бяха ранени при експлозията. 

"Решително ще продължим борбата както в Турция, така и извън нея, докато не бъде ликвидиран и последният терорист. Искаме всички винаги да помнят думите ни, че една нощ може да нахлуем внезапно", каза президентът Ердоган по време на откриването на новата парламентарна сесия, информират местните медии.

Ердоган каза още, че "Турция до голяма степен е решила въпроса с продължаващите вече 40 години заплахи за нейната сигурност, произлизащи от  сепаратизма".

Президентът посочи, че терористите, извършили бомбено нападение пред сградата на вътрешното министерство в Анкара, са се провалили в "последния си опит" да застрашат мира и сигурността на гражданите.

Те "не постигнаха целите си и никога няма да ги постигнат", каза той, като добави в речта си, че Турция "ще продължи да гарантира, че южните ѝ граници са защитени от чужди бойци".

Държавният глава каза още, че приоритет за турския парламент ще бъде създаването на нова конституция на републиката. 

Същевременно сапьори от турската полиция, извършват контролирани взривове на "подозрителни пакети" в Анкара заради извършения бомбен атентат. Полицията в Анкара посочи, че няма причина за паника сред жителите на града.

Органите на реда в турската столица съобщиха, че се извършват контролирани експлозии при наличие на "съмнителни пакети" в различни части на града. 

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая оповести подробности по случая с атентата, като посочи, че двама терористи са пристигнали с миниван пред вътрешното министерство около 9:30 ч. Eдиният от терористите се е самовзривил, а другият, който също е носел експлозиви, е бил неутрализиран от полицията. Двама полицаи са били ранени при експлозията.

Вътрешният министър каза, че полицейските служители са успели да предотвратят извършването на втори атентат.

Йерликая призова хората да изтрият снимките и видеоклипове от нападението, публикувани в социалните мрежи. Той посочи, че са предприети разследвания срещу някои потребители, които не са го направили.

Властите наложиха ограничения върху излъчването на информация в медиите и в социалните мрежи за терористичното . 

По информация на турската телевизия Хабер терористите, извършили нападението, са пристигнали в столицата с открадната кола (от централния окръг Кайсери), чийто собственик са застреляли.

Днешното терористично нападение е първото в Анкара от 2016 г. През март 2016 г. 37 души бяха убити в Анкара, когато кола-бомба бе взривена в центъра на столицата.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук