Турската офанзива в Северна Сирия ще бъде възобновена, ако изтеглянето на кюрдските милиции Сили за защита на народа (СЗН) не завърши в рамките на пет дни, предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, съобщи Ройтерс.

Ердоган каза, че е казал на страните от Европейския съюз, както и на делегацията от САЩ, с която постигна споразумение, че операцията ще продължи, ако изпълнението на договореностите се бави.

Бойците на предвожданите от кюрдите Сирийски демократични сили са напуснали град Рас ал Аин в Северна Сирия и вече нямат въоръжено присъствие там, каза техен говорител, цитиран от Асошиейтед прес.

Говорителят Кино Габриел заяви, че днешната евакуация е част от постигнатото с посредничеството на САЩ споразумение за временно спиране на военните действия с Турция.

Напускането на кюрдските бойци би отворило пътя за изтеглянето им от по-обширна територия по границата между Сирия и Турция като част от споразумение между САЩ и Турция.

Te се споразумяха в четвъртък за петдневно примирие в Североизточна Сирия, което да позволи на силите на СЗН да се изтеглят от "зоната за сигурност", която Турция желае да установи.

Турският президент заяви днес, че очаква САЩ да спазят обещанията си и да не използват тактика на протакане.