Съединените щати приключиха най-дългата си война. След 20 години в Афганистан, в понеделник си тръгна и последният американски войник. Това е генерал-майор Крис Донахю, командир на 82-ра военодесантна дивизия на американската армия.

Донахю беше един от командирите на място, който ръководи евакуационната мисия, пише bg-voice.com.

  В понеделник генерал Кенет Макензи, командир на Централното командване на силите в САЩ, обяви, че войната и последният американския самолет е напуснал Афганистан – точно в 23:59 часа местно време (в 15:29 часа ET) на 30 август.

Комуникационното крило на Министерството на отбраната публикува снимка на Донахю, който се качва на товарния самолет С-17 на международното летище Хамид Карзай в Кабул, Афганистан. На борда е бил и управляващият посолството на САЩ в Афганистан Рос Уилсън.

Донахю и командирът на U.S. Forces Afghanistan Forward контраадмирал Питър Вейсли ръководиха операцията по евакуация, която започна на 14 август. Оттогава до края й от Афганистан са изведени над 122 000 души, включително 6 000 американци.
Маккензи призна в понеделник, че не всички, които са искали да избягат от Афганистан, са успели. Той обаче заяви, че е горд с американските войски, които под ръководството на Донахю и Вейсли са евакуирали толкова много хора.

Американската армия влезе в Афганистан малко след терористичния атентат на 11 септември 2001г.

По време на 20-годишната война 2 461 американски войници са загубили животите си. Само преди седмица паднаха и последните 13 жертви, след като атентатор-самоубиец от „Ислямска държава“ се взриви до летището в Кабул.