Туристите в Испания се призовават да проверят банкнотите си евро, тъй като страната е затрупана с фалшиви "филмови пари", съобщава Express.

Полицията е разкрила, че в страната има фалшиви банкноти: те изглеждат като истински, но всъщност са предназначени за използване на екрана от актьорите.

Служителите на реда предупреждават, че всички туристи в Испания трябва да проверят добре еврото си. Разкрити са две банди, задържани са петима души, иззети са фалшиви банкноти с различни купюри, предимно пет, десет, 20 и 50 евро. Смята се, че 100 000 фалшиви евро са продадени по интернет.

Банкнотите се използват във филми и реклами, но изглеждат автентични по дизайн и размер. Обикновено имат писмено предупреждение към тях, в което се посочва, че "използването им е незаконно", но предупрежденията са изтрити. На банкнотите също липсват защитни ивици и лога.

Полицията е заявила, че бандите са се опитали да ги продадат по интернет, рекламирайки фалшивите банкноти като способни да заблудят машините за проверка в магазините, което не е вярно.

Превод и редакция: БЛИЦ