Журналистката Марина Овсянникова, която снощи издигна протестен плакат в ефира на руската държавна телевизия "Първи канал", се изправя пред съд в Москва, съобщи CNN. Това е потвърдил адвокатът на журналистката пред американската телевизия, пише "Труд".

Този следобед в Останкинския районен съд започна делото срещу нея - за организиране на несъгласувано публично мероприятие.

Подобно деяние се наказва с административна санкция, която може да стигне глоба до 30 000 рубли (£200), общественополезен труд или до 10 дни лишаване от свобода. 

Това предполага, че журналистката не е обвинена по новия закон на Москва за "разпространение на невярна информация за руските въоръжени сили". 

44-годишната редакторка на новините на руския държавен "Първи канал" се появи на живо в ефир с плакат срещу войната, след което беше арестувана и я грозят до 15 години затвор. Кремъл нарече проявата "хулиганство". А малко след като написа в Туитър, че не съжалява за постъпката си, профилът на журналистката беше изтрит. 

По-рано през деня се появи информация, че адвокатите на Овсяникова не могат да се свържат с нея. В социалните мрежи обаче вече циркулира снимка, на която се вижда Овсянникова с адвоката ѝ Антон Гашински и се твърди, че двамата са заедно в районния съд. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи действията на Марина като "хулиганска проява".

"Първи канал, както и нашите водещи, са известни със своята висококачествена, навременна и обективна информация. Колкото до въпросната жена - това е хулиганска проява. Телевизията и властите се занимават с този случай. Това не e наша работа", заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.