В Telegram бяха разпространени първи кадри на екипажа на българския кораб „Царевна”, евакуиран днес от пристанището в Мариупол. 

„Всички сме добре, евакуираме се и скоро ще си бъдем вкъщи.

Не се притеснявайте всички сме здрави, добре сме и всичко е наред. Още веднъж - не се притеснявайте”, казва един от българските моряци.  


 
Както БЛИЦ съобщи, по-рано днес премиерът Кирил Петков съобщи, че българските моряци скоро ще се върнат в родината. "Критичните метри, които трябваше да изминат за излизане от кораба вече са направени в безопасност", огласи премиерът. 

Властите на самопровъзгласилата се Донецка народна република пък съобщиха, че „след освобождението на пристанището Мариупол, една от приоритетните задачи на военнослужещите на Донецката народна република и въоръжените сили на Руската федерация беше незабавната евакуация на екипажите на чуждестранни кораби, които преди това бяха блокирани от украинските въоръжени формирования. 

На 11 април бяха евакуирани 47 членове на екипажи на кораби, включително граждани на Русия, Азербайджан, Египет, Сирия и Украйна.

Днес Народната милиция на ДНР, съвместно с въоръжените сили на Руската федерация, евакуира 15 членове на екипажа на товарен кораб „Царевна“, сред които 14 граждани на Република България и един гражданин на Украйна“, пише Maritime.bg.

В момента чуждестранни моряци са в Донецк, властите на републиката им оказаха цялата необходима подкрепа, настаниха ги в хотел и им осигуриха храна, продължава съобщението.

Министерството на външните работи на ДНР от своя страна започна да прилага всички необходими процедури за организиране на заминаването на евакуираните моряци към техните страни на произход.

Освен това служителите на Министерството на външните работи на ДНР вече превозват моряци на територията на Руската федерация, за да се върнат в родината си, тъй като необходимите документи се обработват.

Благодарим на Министерството на външните работи на Руската федерация, Граничната служба на ФСБ и Министерството на вътрешните работи на Руската федерация за навременната помощ в този процес. Заедно с нашите руски колеги възнамеряваме да направим всичко възможно, за да върнем всички граждани, евакуирани от мариуполското пристанище у дома, при техните близки и приятели, възможно най-скоро, пише още в официалното съобщение на ДНР.