Днес монокини има в плажния гардероб на много дами. Но малцина знаят как е изглеждал този бански костюм по-рано - тогава, когато е бил измислен. Автор на монокините е дизайнерът Руди Гернрайх, който през 1964 г. представя творението си. Особеността на този бански е, че оставя гърдите напълно открити.
Разбира се, такъв откровен бански не можеше да се конкурира по популярност с бикините, модните списания разкритикували модела и били продадени само три хиляди бройки. Но и това може да се счита за успех. Монокините са смятани за символ на сексуалната революция. 

Създателят на банския костюм, Руди Гернрейх, е роден в Австрия, но семейството му трябвало да емигрира в Съединените щати, когато в страната пристигнали нацистките войски. Родителите му имаха свободни възгледи и не виждали нищо осъдително в голота. Като възрастен, Руди започва да създава женски бански костюми.

За съжаление, интересът към новия продукт бързо стихнал и монокините останали в историята.Сега монокините стават все по-популярни, но съвременната версия на монокините изглежда много по-скромна - гърдите остават затворени. 

Превод и редакция: БЛИЦ