Султанът на Бруней Хасанал Болкиах Ибни Омар Али Сайфудиен III е на трона на тази парламентарна монархия от 1967 г. и през това време е натрупал огромно състояние, което харчи за екстравагантни неща. 

Стойността на богатството му се оценява на около 35 милиарда евро, което го прави най-богатият владетел в света.

Той е на власт от 5 октомври 1967 г., поемайки управлението от Омар Али Сайфудиан, като по този начин става 29-ият владетел на страната. 75-годишният мъж е едновременно министър-председател, министър на отбраната и министър на външните работи. Това, което изненадва всички е, че пълното му име е Султан Падука Сери Багинда Султанот Хаџи Хасанал Болкијах Муизадин Вадаулах.

Няколко източника твърдят, че султанът на Бруней притежава 7000 луксозни коли, включително 365 Ферарита, 275 Ламборджини, 258 Астън Мартин, 172 Бугти, 230 Порше, 350 Бентли, 600 Ролс Ройс... Не е известно обаче къде ги държи, въпреки че се говори, че всъщност ги дава под наем, за да си осигурява допълнителни доходи.

Говори се, че този султан е притежавал повече от половината от всички Ферарита, продадени между 1990 и 2000 г.

Кралският дворец на султана на Бруней "Istana Nurul Iman" е построен през 1984 г. и според Книгата на рекордите на Гинес този дворец е най-големият в света, пише vesti.mk.

Представяме ти 200 лв. Бонус за Спортна efbet.com

Външният интериор се състои от купол, изработен от двадесет и два каратово злато, 1700 стаи, пет огромни басейна и 257 бани. В двореца има и 110 гаража, 564 полилея, които изискват 51 000 електрически крушки.

Дворецът, в който живее обаче, не е отворен за обществеността, а се използва за важни държавни функции и специфични мюсюлмански празници.

Оценява се на над 1,5 млрд. евро, но вероятно никога няма да излезе на свободния пазар, така че цената ще остане в тайна.

Султанът на Бруней също притежава самолет Боинг, който има позлатени прозорци и врати и кожени седалки. Той има своя частна зоологическа градина, съдържаща 30 бенгалски тигъра, няколко сокола и безброй фламинго и какаду. Хасанал се жени три пъти. Първо се жени за съпругата си Раджа през 1965 г., но също така се жени за Хадза през 1982 г. и за Ариназа през 2005 г. – с последните две се развежда през 2003 г. и 2010 г.

Що се отнася до текущите международни събития, официален Бруней се изказа по повод войната в Украйна. Министерството на външните работи на Бруней излезе с изявление малко след началото на руската инвазия в Украйна, изразявайки загриженост относно "напрежението и военните действия" в Украйна. Беше обявено, че всяко нарушение на суверенитета, независимостта и териториалната цялост се осъжда.

Превод: БЛИЦ