Европейската комисия предупреди, че заради засилващите се климатични промени континентът се изправя пред едни от най-тежките години на природни катаклизми като засушавания и горски пожари, предаде Асошиейтед прес.

Времето в няколко средиземноморски страни е изключително сухо и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович днес каза пред евродепутатите, че „настоящата суша в Европа може би е най-тежката, която някога е засягала континента“.

Пожарите, бушуващи върху обширни площи в провинцията, само подчертават тежестта на климатичната криза, допълни той.

„Статистиките показват, че от 2017 г. насам страдаме от най-интензивните горски пожари, избухвали някога са в Европа. И за съжаление очакваме, че тази тенденция може да продължи и през тазгодишния сезон на пожарите“, каза още европейският политик.

Продължителното засушаване засегна няколко страни като Гърция и Италия, а миналия месец топлинна вълна премина и през Северна Германия.

Шефчович изтъкна, че ЕС вече финансира изпращането в Гърция на над 200 пожарникари от различни страни членки на блока.

През Италия също преминава лятна гореща вълна, която допълнително усложнява ситуацията в страната. Северната част на Апенините е засегната от най-тежкото засушаване за последните 70 години. В неделя в италианските Алпи се отчупи голямо парче от ледника Мармолада и уби девет туристи, а други петима все още са в неизвестност.

„Трагичният инцидент с Мармолада е само поредният пример за бедствията, свързани с по-високите температури и с климатичните промени“, каза Шефчович.