Ползването на ядрена енергия днес е по-оспорвано от когато и да било. Напоследък обаче в Европа гласовете в полза на атома стават все повече, тъй като така може да се намали зависимостта от вноса на петрол и газ, посочва Дойче веле.
31 страни в цял свят ползват ядрена енергия. Една трета от енергийния микс на ЕС се произвежда в атомни електроцентрали. С референдум преди повече от 20 години Италия се отказва от мирния атом - като единствена страна-членка на Г-8. Консервативното правителство на Силвио Берлускони реши наскоро, че до 2013 година трябва да започне строежът на четири до пет атомни електроцентрали, всяка от които с мощност 1800 мегавата.
Пионерите в бранша
Първата страна, която ползва ядрената енергия за мирни цели, е Великобритания. През 1956 година тя пуска в употреба първата атомна електроцентрала. В момента на Острова има 19 реактора, които покриват 15 процента от нуждите на страната. Заради покачващите се цени на петрола и от екологични съображения сега Лондон обмисля да засили ангажимента си в тази област. Нов закон за енергетиката ще спомогне за осъществяването на тези планове.
Франция е рекордьор в ползването на ядрената енергия за мирни цели. 77 процента от енергийния микс на страната се произвежда в атомни електроцентрали. От 1973 г. - годината на петролната криза, там се строят редица нови реактори. Целта е страната да стане независима в енергийно отношение. Сега във Франция има 59 атомни електроцентрали, 60-атата в момента се строи. При това президентът Никола Саркози се опитва да поощрява износа на френска ядрена технология.
Какво е положението в Германия и България?
Във федералната република има 17 атомни електроцентрали, които покриват една четвърт от нуждите на страната. През 2000 година коалиционното правителство на социалдемократите и зелените се споразумя да обърне гръб на ядрената енергия и да не строи повече нови атомни електроцентрали. Християндемократите искат да възобновят ангажимента на Германия в мирното ползване на ядрена енергия. Те искат да удължат срока на действие на съществуващите вече АЕЦ-ове и да строят нови.
За да намалят зависимостта си от руски доставки на газ и петрол, източноевропейските страни също залагат на ядрената енергия. България, която почти изцяло е зависима от енергийните доставки на Русия, иска да включи отново спрените с приемането в ЕС реактори в Козлодуй и да построи нова АЕЦ в Белене. /БЛИЦ