Заради COVID-19 летните курорти се превърнаха във фронтова линия в битката за туристи. Много държави в Западна Европа наложиха карантина за своите граждани, ако изберат друга страна за лятната си почивка, предава Нова тв.

Втората вълна на коронавируса се движи поне отчасти от летовниците, които пътуват и се забавляват по плажове и заведения. Това предизвиква голямо напрежение между страните, които разчитат на парите от туризъм, и тези, чиито граждани масово ходят в чужбина през лятото.

"Говорим с британските власти, за да се опитаме да ги убедим да преосмислят решението си. Според нас то не е добре преценено, ако вземем предвид епидемичната обстановка. Особено в някои туристически области на страната ни", каза премиерът на Испания Педро Санчес. 

Недоволството на испанския премиер е предизвикано от решението на Лондон да наложи карантина на връщащите се от Испания и предупреждението на Берлин германците да не ходят в няколко провинции в северната част на иберийската страна.

"Все още сме притеснени за ваканционните пътувания. Вижте какво става в Испания. Но не е само там. Тревожим се за връщащите се от почивка и контактите им", каза премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

Испания далеч не е единствената в тази позиция. Малкото градче Санкт Волфганг, намиращо се на брега на красиво езеро край Залцбург, изведнъж се оказа център на заразата. Градчето е на по-малко от 200 километра от Мюнхен и обичайно е пълно с германци през лятото. Те носят пари, но може да носят и коронавирус.

"Разбира се, че ни направи впечатление повишеният риск в някои части на страната", каза министър на здравеопазването на Австрия Рудолф Аншобер. 

Същевременно австрийците са недоволни. Германия каза, че ще тества хората, които се връщат от рискови страни. Виена не счита, че трябва да са в подобен списък.

"За тестовете на границата ще кажа само, че сме в контакт с германския ми колега. Ще достигнем до рационално решение. Имайте предвид, че Германия и Австрия са с еднакви нива на заразяване", каза още Аншобер.

За самите туристи изживяването също е странно. Изискват се маски, заведенията не работят на пълен капацитет, а всяка държава има някакви свои, специфични изисквания.

"Не ми пречи да нося маска, радвам се че всички го правят. Но непрестанно се питам - какво ни носи бъдещето? Така ли ще продължава? Вечно ли ще носим тези маски? Имам чувството, че участваме във филм", споделя туристката Белинда Даемс.