Facebook изгражда масивен подводен кабел около Африка в опит да привлече повече от 1,3 милиарда жители на континента онлайн, пише CNBC. Проектът е на стойност около $1 млрд.

Технологичният гигант си партнира с китайската China Mobile, южноафриканската MTN, френската Orange и британската компания Vodafone. В проекта, наречен 2Africa, са включени и местните мрежови оператори.

Проектът е възложен на доставчика на кабелни системи Alcatel Submarine Networks, която е собственост на Nokia. Кабелът ще бъде с дължина 37 000 километра, или както Facebook твърди, "кабелът ще бъде почти равен на обиколката на Земята".

Основна цел на инициативата е да допринесе за по-голяма свързаност в Африка. Към момента контингентът е "най-малко свързаният" в света - малко повече от една четвърт от населението имат достъп до интернет, пише компанията в пост в блога си.

Facebook заяви, че проектът 2Africa ще бъде по-ефективен от досегашните подобни проекти, защото ще увеличи капацитета си, използвайки алуминий, а не медни влакна. Сега компанията е в процес на разработване на нов прелез, свързващ Червено море със Средиземно море.

"2Africa е продължение на нашите постоянни усилия за разширяване на инфраструктурата на глобалната мрежа.


Ние си сътрудничим с партньори от цял ​​свят за изграждането на няколко подводни оптични кабела, които са водещи в индустрията по отношение на обхват, капацитет и гъвкавост", пишат от компанията.

И все пак пандемията на коронавирус може да създаде редица предизвикателства. Световната здравна организация предупреди, че Африка може да бъде силно засегната и там може да загинат до 190 000 души за една година, ако заразата не бъде задържана.

Независимо от това, ходът от Facebook подчертава повишения интерес от компаниите в Силициевата долина към Африка като възможност за инвестиции с висок растеж.

Google също работи върху подводен кабел, наречен Equiano, който би свързвал Африка с Европа.

Гигантът има и още един проект, наречена Loon, който изгражда балони на голяма надморска височина, за да доставят 4G интернет на селските райони. Наскоро компанията обяви разширяване на тази схема до Мозамбик.

Преди това Facebook имаше планове да разпространява интернет до отдалечени райони, използвайки дронове на слънчева енергия.

Проектът беше наречен Aquila, но компанията прекрати идеята още през 2018 година. Наскоро обаче имаше и съобщения, че Faceboook работи с Airbus за тестване на подобни дронове отново в Австралия.