Двама промоутъри на пирамидата на българката Ружа Игнатова – OneCoin, ужилила стотици инвеститори за милиарди левове, са открити обезглавени в Мексико. Разследването на смъртта им вероятно ще докаже, че родната криптокралица може би е оплела в мащабната си престъпна схема и зловещия наркобос Ел Чапо. Това пише германското издание „Нойе ротвайлер цайтунг“, цитирано от bg-voice.com.


Оскар Брито Ибара Сн.: latercera

Телата на Оскар Брито Ибара и Игнасио Ибара са били намерени в куфари в средата на юли. Те били натъпкани вътре живи и са се задушили. Два дни по-рано двамата мъже са били отвлечени в град Масатлан и труповете им са открити, когато клошар решил да провери съдържанието на захвърлени на бунище куфар и туристически сак. Първоначалните данни бяха, че Ибара са обезглавени, каквато е практиката на килърите на картелите, но по-късно тази информация бе отречена.


Ружа Игнатова 

Масатлан, който е втори по големина град в щата Синалоа и столицата на провинцията Кулиакан, са считани за крепости на наркокартела на Ел Чапо, известен още като Кръвния съюз и Федерацията. След последното от няколко си бягства от пандиза Гусман бе открит именно в Масатлан.


Ел Чапо при последното му задържане

Германското издание е посветило разследване на случилото се в Синалоа. Според него е много вероятно дилърите на Ружа да са ликвидирани за отмъщение именно от картела Синалоа.

От материала става ясно, че Оскар Брито пристига в Мексико от Чили, а Игнасио – от Аржентина. Двамата нямат роднинска връзка въпреки еднаквите фамилии Ибара. Станали промоутъри на OneCoin през 2017 година, след изчезването на Ружа. По-късно се запознали, а на 20 юни заминали за Синалоа, като за момента не е ясно по какви дела.

Знае се, че те са рекламирали покупка на коли с криптовалутата, която в много страни е разследвана като Схема на Понци, тоест пирамида. Версиите на разследващите са, че може да са искали да се включат в прането на пари или да „зарибят“ местните наркобосове да инвестират в OneCoin.

Разследващи репортери на чилийския вестник „Ла Терсера“ са убедени, че младите мъже са успели да се доближат прекалено много до шефовете на групировките. В материала на „Нойе ротвайлер цайтунг“ се отбелязва, че трудно ще се докаже дали именно Кръвният съюз е ликвидирал промоутърите на OneCoin, тъй като след екстрадицията на Ел Чапо в САЩ в Синалоа се води брутална гангстерска война.

За наследството на милиардната империя враждуват синовете на Гусман Алфресо и Иван и бившият му най-доверен лейтенант Исмаел Самбада Гарсия – Ел Майо. Само през май, когато престрелките бяха ежедневие, по улиците на Синалоа остават 72 трупа.

Освен това там настъпва и картелът Лос Зетас, най-големият конкурент на Федерацията, чийто членове са известни с невижданата си жестокост.

Изданието цитира и проучване на щатската Агенция за борба с наркотиците – DEA, според което Лос Зетас, Синалоа и Нуева Хенерасион (който Гусман използва за въоръжено крило в борбата със „зетите“) от известно време са започнали да перат пари чрез виртуални валути.


Реклама на OneCoin в Мексико. Сн.: latercera

Към материала е публикувана снимка на силно татуирания гръб на брата на Ружа – Константин Игнатов. Реторичният коментар е дали след труповете в Синалоа той се облива в студена пот.

Константин бе задържан в САЩ и сътрудничи на разследващите пирамидата. Предполага се, че Игнатов е включен в програма за защита на свидетели и местонахождението му е неизвестно, дори се появиха съобщения, че е бил пуснат от затвора с фалшива самоличност.


Дилър на OneCoin осъден в Сингапур

Промоутър на OneCoin от Сингапур е имал повече късмет от латиноамериканските си колеги. Той бе осъден, след като в азиатската държава криптовалутата беше призната за Схема на Понци. След съдебно решение Фок Фок Сенг трябва да плати 100 000 сингапурски долара глоба (равностойност на около 72 000 щатски). Сенг е първият обвинен по закон от 2000 година, с който се борят финансовите пирамиди. Мъжът е ползвал Фейсбук и светски събития, за да рекламира OneCoin. 1180 души повярвали, че това е път към бързо забогатяване, и купили т.нар. образователни пакети, но по-късно подали жалби, че са измамени.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!