Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че имението му  в Мар-а-Лаго, Палм Бийч, Флорида, е било обискирано от агенти на ФБР, съобщават Ройтерс и БТА.

"След като работихме и си сътрудничихме със съответните правителствени агенции, този необявен обиск в дома ми не беше необходим или уместен", гласи изявление на Тръмп.

Бившият президент не съобщи защо се е състоял обискът.

Мар-А-Лаго "в момента е под обсада, обискиран и окупиран от голяма група агенти на ФБР", каза той. "Те дори отвориха сейфа ми", каза Тръмп. Министерството на правосъдието на САЩ е започнало ранна фаза на разследване на пренасянето от Тръмп на официалните президентски документи в имението му във Флорида, съобщи през април източник, запознат с въпроса.

Разследването се провежда, след като Националният архив на САЩ и администрацията на през февруари уведоми Конгреса, че са били възстановени около 15 кутии с документи на Белия дом от имението на Тръмп във Флорида, някои от които са съдържали класифицирани материали.

Комисията за надзор на Камарата на представителите на САЩ в същото време обяви, че разширява разследването на действията на Тръмп и поиска от архивите да предадат допълнителна информация. По-рано Тръмп потвърди, че се е съгласил да върне определени документи на архивите, като нарече това "обикновен и рутинен процес". 

Самият Тръмп беше забелязан да излиза от „Тръмп Тауър“ в Ню Йорк в понеделник вечер, след като беше съобщена новината за обиска. Той помаха на събралите се хора, но не направи коментар за случващото се, а влезе в джипа си, заобиколен от агенти на „Сикрет Сървис“.

(Снимка: "Дейли Мейл")

Неговият син Ерик Тръм съобщи пред „Фокс Нюз“, че той бил човекът, съобщил на бившия президент за обиска в дома му.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук