Новозеландец събирал реколта от авокадо след дъжд, когато внезапно го ударил токов удар.

Жителят на Нова Зеландия, 32-годишният Трой Хол, разказа как е починал преди 10 години и е бил възкресен след два токови удара от 120 000 волта. Историята му е публикувана от 7 News.

През 2011 г. Хол събирал авокадо след дъжд. За да вземе плодовете от най-отдалечените клони, той използвал стълба. Тъй като над дървото имало електропровод, бащата на мъжа го помолил да внимава да не се качи твърде високо. Хол обаче не приел сериозно думите на баща си и не обърнал дължимото внимание на пукането в жиците.

Когато смяната на новозеландеца приключвала, той се изкачил по стълбите в опит да улови сигнал и да се свърже с партньора си, за да съобщи за края на работата. След като се обадил, той започнал да слиза - когато Хол бил на около четири метра от проводниците, внезапно бил ударен с ток два пъти.

Първият удар от 120 хиляди волта ударил главата и бил фатален, но вторият удар ударил гърдите и върнал човека към живот.

„Не видях и не почувствах нищо, не разбрах какво се случва“, казва той.

Бащата на пострадалия видял какво се е случило и се втурнал да помогне заедно с колегите на сина си. Мъжете потушили огъня по тялото на Хол и извикали линейка. В болницата се оказало, че новозеландецът е получил изгаряния от трета степен, които покриват 60 процента от тялото му.

Лекарите го предупредили, че вероятно никога няма да може да ходи или да говори. Прогнозите на лекарите не разстроили мъжа, а напротив, дали му сили - той решил да се възстанови на всяка цена.

Няколко седмици по-късно Хол направил първите си стъпки и малко след това възстановил гласа си. Лекарите обаче не успели да възстановят зрението на лявото му око и се наложило да ампутират едното му ухо. Новозеландецът признава, че в процеса на рехабилитация е бил подкрепян от дъщеря си, на която е "безкрайно благодарен".

„Със сигурност подцених силата на електричеството“, заключва Хол.

Превод: БЛИЦ