Германия е готова да пренебрегне помощта за Украйна, като същевременно се противопоставя на "унижението" на Русия. Това заяви Питър Раф, експерт от института "Хъдсън" във Вашингтон, в статия за списание Foreign Policy.

Той смята, че за това свидетелстват тайните преговори между Берлин и Москва.

"Фактът, че германската столица е буквално изпълнена със слухове за тайни преговори с Русия, показва, че Германия предпочита да разочарова Киев, отколкото да унижи Русия, каквото и да означава това", пише Раф.

Според анализатора, германският канцлер Олаф Шолц вероятно ще сподели позицията на френския президент Еманюел Макрон за дипломатическо уреждане на въпроса.

"Ясно е, че Шолц не е стигнал толкова далеч, колкото Макрон, който предложи на Киев да се откаже от някои територии и предупреди Запада да не "унижава" Русия. Но германският отговор на ескалацията под формата на дипломатически стъпки говори сам за себе си", допълва авторът на статията.

Освен това Раф изтъква, че военната помощ, която Берлин оказва на Киев, е незначителна.

"Медиите съобщават, че канцлерът се отказва и от обещанието си да разположи допълнителни войски в Литва в рамките на стратегията на Северноатлантическия алианс за сдържане на Русия в Прибалтика", пояснява експертът.