Френската петролна и газова компания “Тотал” няма да инвестира в Иран, тъй като съществуват “политически рискове”, заяви днес пред в. “Файненшъл таймс” президентът на компанията Кристоф де Маржери. Анализаторите оцениха решението на “Тотал” като голям удар за Иран.
Във всеки случай иранският министър на петрола Гюламхосейн Нозари заяви, че Иран ще пристъпи към разработване на находището на природен газ в Южен Парс, което се смята за най-голямото в света, със или без участието на французите. Говорителката на “Тотал” Патриша Мъри потвърди пред агенция Блумбърг казаното от президента на компанията, отбелязвайки “от днес не можем да инвестираме в Иран, както бихме искали”.
“Тотал” беше подписала меморандум за разбирателство за участие в разработката на газовото находище в Иран, както и за изграждане на инсталации за втечняване на природния газ. В края на миналата година иранската страна уведоми “Тотал”, че трябва да вземе окончателно решение до края на юни, ако не иска да бъде заместена от други фирми в разработването на находището. През май “Роял Дъч Шел” обяви, че се оттегля от разработването на друга фаза от въпросното находище.

Решението на “Тотал” силно намалява вероятността Иран да започне да изнася по-големи количества природен газ преди началото на следващото десетилетие, оценяват наблюдатели.
Днешното изявление на “Тотал” представлява рязък завой от досегашната позиция на компанията, чийто президент през октомври миналата година заяви пред френския в. “Монд”, че “никоя страна, колкото и силна да е, не може да решава едностранно къде може да инвестира една петролна компания”. Напоследък “Тотал” беше подложена на силен натиск от страна на Париж и Вашингтон за прекратяване на дейността й в Иран. /БЛИЦ