Френският премиер Габриел Атал заяви, че има „причина да се чудим дали войските на Владимир Путин вече не са“ във Франция, имайки предвид лидера на крайната десница Мари льо Пен, съобщи "Франс 24".

Льо Пен по-рано коментира по-рано думите на президента Еманюел Макрон, който посочи, че не изключва хипотезата за изпращане на западни войски в Украйна, а с това предизвика недоумение в няколко европейски страни.

„Еманюел Макрон направи по-нататъшна стъпка към войнственост, която представлява екзистенциален риск за 70 милиона французи и по-специално за нашите въоръжени сили, които вече са разположени в източната част на Европа“, каза Ляо Пен.

„Казват ми, че това е в интерес на човечеството. Но какво е това божествено право, което прави Франция войник за всички справедливи каузи в света, докато единствената съществуваща световна империя, Съединените щати, отказва да прави същото?“, запита политикът.

„Чакахте първата възможност да ни припомните към кого сте лоялна всъщност и да ни покажете истинското си лице“, отвърна премиерът.

"Когато четем разследвания, като това на в. "Вашингтон пост" от 30 декември за предполагаемите контакти на политическата сила на Льо Пен "Национален сбор" с Москва с цел отслабване на подкрепата за Украйна, си струва да се попитаме дали войници на Владимир Путин не са вече в нашата страна", каза още Габриел Атал.

"Говоря за Вас и за Вашите войници, г-жо Льо Пен", подчерта премиерът.

"Като си спомняме Вашите позиции в сегашно и минало време, виждаме, че Вие се бяхте обявили за военен съюз с Русия само преди две години: това фигурираше във Вашата програма за президентските избори", отбеляза Атал.

Според министър-председателя, ако Льо Пен е била избрана за президент през 2022г., то Франция е щяла "да изпраща военна помощ на Русия, за да смаже Украйна".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук