„След тежки боеве за Лисичанск, украинските сили за отбрана бяха принудени да се оттеглят от своите позиции и линии. Предвид многократното превъзходство на руските окупационни сили в артилерия, авиация, реактивни системи за залпов огън, боеприпаси и личен състав, продължаването на отбраната на града би довело до фатални последици“, се казва в съобщението, цитирано от УНИАН.

Отбелязва се, че за да се спаси животът на украинските защитници, е взето решение за изтегляне.

„Продължаваме борбата. За съжаление стоманената воля и патриотизмът не са достатъчни за успеха – необходими са материално-технически средства. Защитниците на Луганска област и други региони на страната ни героично изпълняват своя граждански и военен дълг“, отбелязват от Генералния щаб .

„Чудо-оръжията“ – американски и турски дронове – се оказаха неефективни срещу руската система за ПВО, посочва Insider.

Използваните от Украйна турски Bayraktar TB2, първоначално се смятаха за ефективни в унищожаване на руски танкове и бронирани превозни средства, отбелязва изданието. И допълва: „Но Русия подобри своите отбранителни системи и сваля и заглушава много украински дронове.

„Това, което се случва сега, е, че възможностите на Русия за електронна война и противовъздушна отбрана станаха по-добре организирани и ангажирани в сравнение с предишните месеци на войната“, каза Самуел Бендет, анализатор и експерт по безпилотни и роботизирани военни системи в Центъра за военноморски анализи.


Според Бендет руските войски използват радари за ранно предупреждение, за да идентифицират безпилотни летателни апарати и системи за електронна война, за да ги заглушат и да нарушат комуникациите. Те също така използват различни оръжия, по-специално ракетната система Тор, за да свалят дронове.

В статията се казва, че Съединените щати са планирали да изпратят на въоръжените сили на Украйна разузнавателно-ударни дронове MQ-1C Gray Eagle, които са много по-добри по характеристики от турския Bayraktar TB2, но източници от украинските въоръжени сили казаха, че Киев няма нужда от такова оборудване. Безпилотникът за за десет милиона долара ще бъде свален при първия си полет, казаха военните.

Затова украинското ръководство вече е започнало да изисква най-новото поколение бойни самолети от САЩ и други западни съюзници, заключават авторите на публикацията.

Словакия планира да прехвърли на Украйна изтребители и МиГ-29. В същото време Чехия ще оказва помощ на Словакия в патрулирането на територията на страната, докато не получи американски F-16 в замяна на прехвърлените в Украйна самолети.

Това съобщиха премиерите на Словакия и Чехия Едуард Хегер и Петр Фиала в ефир на чешкия телевизионен канал CT24 в неделя, съобщава Укринформ.

По време на телевизионното предаване Хегер отбеляза, че Братислава ще прехвърли своите МиГ-29 в Украйна, а също така спомена възможността за прехвърляне на танкове в Украйна.

„Но не искам да навлизам в подробности, защото Украйна също ни помоли да не даваме детайлна информация за тази техника“, подчерта Хегер.

Словашкият премиер припомни, че през юни Братислава поиска от Прага да защити въздушното пространство на страната, докато не получи поръчаните бойни самолети F-16, чиято доставка се бави. Хегер отбеляза, че страната му ще се нуждае от военна подкрепа от чешките колеги в рамките на една година.

На свой ред чешкият премиер Фиала подчерта, че страната му ще предостави такава помощ на своите словашки съседи, а чешки самолети ще патрулират словашкото въздушно пространство от септември.

Овладяването на цялата територия на Луганската народна република (ЛНР) в нейните административни граници не гарантира сигурността на републиката поради силите и средствата, които са на разположение на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това каза Андрей Марочко, офицер от Народното опълчение (НМ) на ЛНР.

„Силите и средствата, с които украинската армия разполага в момента, не ни позволяват, за съжаление, да кажем, че освобождаването на ЛНР и достъпът до нейните административни граници може да гарантира сигурността на ЛНР“, каза Марочко.

„За съжаление има сили и средства, които могат да ударят територията на ЛНР от територията на ДНР. Затова смятам, по мое дълбоко убеждение, че сега трябва да застанем в една линия заедно с НМ на ДНР и Въоръжените сили на Руската федерация и да изтласкаме врага на разстояние, което да ни позволи да кажем, че сме в пълна безопасност ”, каза Марочко.


Марочко уточни, че това безопасно разстояние е „в рамките на 300 км от границите на ЛНР“.

Същевременно се появи видео от последните минути на боевете в Лисичанск и прочистването на града от бойци от отстъпилите украински войски.