Германски съд забрани услугата за споделено пътуване на Uber ("Юбер") в Германия, изтъквайки, че американската компания няма необходимия лиценз за извършване на транспортни услуги чрез наети автомобили, информира "Ройтерс", цитиран от money.bg

Това е поредният удар за компанията, която изгуби лиценза си за извършване на дейност в Лондон, който беше най-големият ѝ пазар на Стария континент.

Решението на германския съд влиза в сила веднага и не може да бъде обжалвано.

"Ще разгледаме присъдата и ще решим какви ще са следващите ни стъпки, за да гарантираме, че услугата ни ще продължи да се доставя на потребителите", каза говорител на Uber.

Според запознати със случая компанията ще промени модела, под който оперира в Германия. Все пак "Ройтерс", позовавайки се на свой източник, посочва, че тя ще потърси начин за обжалване на решението.

Ищецът, Taxi Deutschland, посочи, че искат решението да влезе в сила незабавно. След него Uber ще трябва да плаща по 250 евро глоба за всеки превоз, като санкцията може да достигне до 250 хил. евро при повтаряне на нарушенията.

Това не е първото решение на съда срещу Uber в Германия.

Преди четири години ѝ беше забранено да свързва шофьорите, каращи собствените си коли, с пътниците чрез приложението си. Но и сегашната форма на извършване на операции от страна на компанията е незаконен, тъй като тя се рекламира като доставчик на транспортна услуга.

"От гледна точка на клиентите самата Uber осигурява услугата и следователно е предприемач", посочи съдията по делото.

В Германия, където Uber е активна в седем града, включително Берлин, Франкфурт и Мюнхен, компанията работи с бизнеси под наем на автомобили и лицензираните им шофьори.