Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас предупреди Иран, че задържането на търговски кораби в Персийския залив може да доведе до ескалация на напрежението и война, съобщават световните агенции. Маас бе категоричен, че задържането на британски танкер в петък само е усложнило допълнително ситуацията.

Не може да има победители, а само губещи в евентуална неконтролирана военна ескалация, заяви той.

По тази причина германският външен министър призова Техеран да изпълнява задълженията си и да не продължава с действия, които изострят напрежението.

По думи на Маас европейските държави полагат усилия дипломатическите канали, през които преминава гласът на разума, да останат отворени.

Става дума за предотвратяването на война, поясни той.

Великобритания обмисля различни варианти на действие, включително и санкции, спрямо Иран в отговор на спора около задържани от двете страни петролни танкери, предаде ДПА. "Ще проучим различни възможности", заяви пред телевизия Скай нюз високопоставен служител в британското министерство на отбраната.

На фона на напрежението между САЩ и Иран британският външен министър Джереми Хънт по-рано отхвърли възможността за военни действия срещу Техеран, но заяви, че Великобритания ще предприеме сериозни действия срещу Иран, за да изрази солидарността си с Вашингтон.

Замразяването на ирански авоари се разглежда като опция, съобщиха медии, но британските власти не потвърдиха тази информация, а външното министерство отказа коментар.

Иран задържа в петък в Ормузкия проток петролния танкер под британски флаг "Стена Имперо", който бе откаран на иранското пристанище Бандар Абас, където той и екипажът му от 23 души ще бъдат задържани, докато върви разследване във връзка с допуснати от танкера предполагаеми нарушения на морското право.

Според иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция "Стена Имперо" се бил сблъскал с ирански риболовен кораб, след което продължил движението, като е изключил тракера си и не е отговорил на подадени от кораба сигнали за бедствие. Революционните гвардейци твърдят също, че танкерът е превозвал опасни от екологична гледна точка материали.

Конфронтацията между Великобритания и Иран започна по-рано този месец, когато иранският петролен танкер "Грейс 1" бе задържан от властите на Гибралтар по подозрения, че превозва стока в нарушение на санкциите на Европейския съюз срещу Сирия. По-късно Лондон обвини Иран, че е попречил на движението на британски кораб в Персийския залив.

Оманското външно министерство обяви, че Оман е в контакт с всички заинтересувани страни, за да бъде гарантирано спокойното преминаване през стратегически важния Ормузки проток.

"Султанатът Оман очаква Иран да освободи британския кораб и призовава Ислямска република Иран и Великобритания да решат различията си по пътя на дипломацията", заяви министерството в Туитър.

За разлика от другите държави от Залива, Оман има топли отношения с Иран, отбелязва ДПА.