Германия се нуждае от централизация на системата за сигурност, но това не е достатъчно и ще трябва да се създаде европейски аналог на ФБР. Това заяви Волфганг Ишингер, ръководител на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността, цитиран от БГНЕС. 
Той подкрепи проекта на министъра на вътрешните работи на Федералната република Томас де Мезиер за реформиране и централизиране на системата за сигурност на страната и предложи да се отиде още по-далеч. 

„Ние в Германия не живеем в космически кораб. Ние живеем в Европейския съюз, където отсъстват граници. Необходимо е да се мисли глобално, а не в хомеопатични дози“, каза Ишингер. 

Томас де Мезиер се обяви вчера за разширяването на пълномощията на Федералното ведомство за наказателните дела и федералната полиция, подчертавайки, че сигурността на страната трябва да се осигурява на първо място на надрегионално равнище. Тези планове предизвикаха вълна от критика. 

„Всяко от тези предложения заслужава отделно обсъждане. Не си струва да ги отклоняваме с една махване на ръката“, подчерта Ишингер.