Граничният пункт „Маказа-Нимфея“ ще остане затворен за туристи най-вероятно до края на месеца, пише 24smolian.com., позовавайки се на медиите в Комотини и Ксанти.

„Уверяваме ви, че ще продължим да подкрепяме туризма на Северна Гърция, както и на цялата страна с всички необходими действия, които ще позволят нормализирането на туристическите потоци възможно най-скоро“, твърди министърът на туризма Харис Теохарис в отговор на депутатско питане, но уточнява, че от значение е решението на здравните власти.

Правителството в Атина наблюдавало внимателно развитието на случаите на COVID-19 във всички балкански страни, като се посочва „рязко възходящата тенденция в България“.

Припомняме, че от 15 до 29 юли гръцките власти ще пропускат през ГКПП „Кулата-Промахон“ само с отрицателен тест за COVID-19.

Гърция с нова секира за българите, тръгнали на почивка
 
Сертификатът за отрицателен резултат трябва да бъде издаден на английски език и да съдържа трите имена и номера на паспорта (лична карта) на пътника. Това гласи решение на гръцките власти, публикувано официално в сайта на Министерството на външните работи на България.

Туристите ще трябва да притежават документ за отрицателен PCR тест, направен в сертифицирана държавна или частна лаборатория, в рамките на 72 часа преди пътуването.

Решението, подписано от министрите на здравеопазването, транспорта и инфраструктурата, влиза в сила в сряда, 15 юли 2020 г., една минута след полунощ, и ще бъде валидно до 29 юли 2020 г. в 00.01 часа.

Ограниченията не важат за гръцките граждани.

В допълнение към отрицателния тест, от сряда всички пътуващи за Гърция негръцки граждани трябва да попълват декларацията с QR код. Тя ще е задължителна за влизане през ГКПП „Кулата-Промахон“, но и за кацащите със самолети.
Срокът за попълване на документа беше намален от 48 на 24 часа преди пътуването.