Заради глобалното затопляне през последните 15 години средната температура на планетата се е повишила с 0,8 градуса по Целзий, а нивото на световния океан ежегодно се е повдигало с 3,1 милиметра, пише руската информационна агенция "ИТАР-ТАСС" на официалния си уебсайт, като се позовава на доклад на Европейската екологическа агенция.
Според електронното издание основната причина са емисиите въглероден двуокис и останалите газове с парников ефект, получени от изгарянето на изкопаеми горива, най-вече петролни продукти. Експерти от организацията, чиято централа се намира в датската столица Копенхаген, призоваха европейските държави да резвиват сътрудничеството помежду си в областта на опазване на околната среда, като най-вече обменят информация относно наводнения, суша и изчезването на биологични видове, посочва информационната агенция. В Арктика, включително и на остров Гренландия, който е автономна част в състава на Кралство Дания, всяка следваща година се ускорява процесът на топене на ледовете. Вследствие на това може да се увеличи площта, годна за земеделие и да нарасне обемът селскостопанска продукция в северните региони. Отрицателните последици обаче най-вероятно ще надхвърлят положителните. Ще изчезне традиционния бит на коренните народи на севера, а намаляването на ледената покривка ще постави под заплаха съществуването на тюлените, китовете и белите мечки, пише "ИТАР-ТАСС".
От така предложения материал обаче не става ясно чия е идеята, че глобалното затопляне води до повишаване на температурата - на руската информационна агенция или на доклада на Европейската екологическа агенция. Редакцията на БЛИЦ държи да подчертае, че ако съществува зависимост между глобалното затопляне и температурите, тя едва ли е причинно-следствена. Това са двете страни на една и съща монета и дори по-скоро би могло да се каже, че глобалното затопляне е следствие от повишаването на температурите. Е, едва ли този е единственият материал в интернет-пространството, в който каруцата се поставя пред коня ... /Венцислав Дяков, БЛИЦ