Доверието на германските граждани към Бундесвера намалява чувствително на фона на скандала с десните екстремисти в редиците на армията. Това показва проучване на телевизионния канал ARD, проведено в периода 8-11 май сред хиляда респонденти, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от "Фокус".

Съгласно резултатите, 49 % от германците имат доверие във въоръжените сили. Останалите нямат никакво или се доверяват малко на армията. През юли 2016 г. обаче подобно проучване показва, че 59 % от анкетираните имат голямо доверие във военните. 

В разгара на „Аферата Франко А.“ министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен настоя за провеждане на незабавни реформи в Бундесвера. За 38 % от гражданите предложението на военния министър на Берлин е адекватен и добър подход към проблема. Като цяло голяма част от гражданите (38 %) са доволни от работата й в министерството, но година по-рано подкрепата за нея е била значително по-голяма (54 %). Сега 58 % от германците не са особено доволни от това, което тя върши. 

В същото време 84 % от гражданите намират за добре това, че Урсула фон дер Лайен открито се занимава с проблемите на въоръжените сили. Две трети от германците са на мнение, че Бундесверът страда от дефицити в управлението и контрола. Малко над една трета вярват, че идеологията на крайно десните във въоръжените сили се среща по-често, отколкото в останалата част от обществото, докато 58 % са на противоположно мнение.