Погребални агенции отказват да организират прощалната церемония на Алексей Навални, който почина внезапно в затвора на повече от 1900 км от Москва. Говорител на критика на Кремъл заяви, че на екипа е отказван достъп до места за погребението, пише Скай нюз.

Кира Ярмиш казва, че от вчера екипът на Навални се е обаждал на „повечето частни и държавни погребални агенции, търговски обекти и погребални зали“.

Някои заявяват, че местата им са заети, а други отказват да споменат името на Навални, каза тя в публикация в Туитър.

„На едно от местата ни казаха, че на погребалните агенции им е забранено да работят с нас. След цял ден търсене все още не сме намерили кой да организира прощалната церемония“, пише тя.

Проблеми имаше и преди това, когато дълго руските власти не освобождаваха тялото на Алексен Навални. Майка му даже записа видео, в което обясни, че е подлагана на натиск и заплахи от страна на следователи. Тогава тя заяви, че те са се опитвали да я притиснат да организира тайно погребение на сина си.

Кремъл отрече върху майката на опозиционера Людмила Навалная да е оказван натиск как да бъде проведено погребението му.

„Владимир Путин никога не е бил ангажиран с решения около тялото на Навални“, каза говорителят Дмитрий Песков.

Изненадващ обрат с трупа на Навални

В събота вдовицата на Навални 47-годишната Юлия Навалная публикува шестминутен видеоклип в YouTube, в който осъжда президента на Русия Владимир Путин за това, че е накърнил християнските ценности, които изповядва, тъй като „се подиграва с майката на Алексей и я принуждава да се съгласи на тайно погребение“.

„Това е някакъв вид сатанизъм, езичество. Какво смятате да правите с тялото му?“, казва съпругата на опозиционера.

Акаунтите на екипа на Навални в социалните мрежи също така споделяха видеоклипове на руски знаменитости като балетната звезда Михаил Баришников, които призовават Кремъл да освободи тленните останки на Навални.

„Благодаря на всички, които публикуваха и записаха видеопослания. Всички вие направихте това, което трябваше да направите“, заяви един от главните помощници на Навални, Иван Жданов, в Телеграм.

Въпросът сега е как ще протече погребението на Навални.

Пригожин е погребан тайно

През август миналата година властите в Санкт Петербург организираха тайно погребение на лидера на наемниците Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа, след като оглави 24-часов бунт и марширува към Москва. Семейството и помощниците на Навални обаче заявиха, че няма да приемат тихо погребение, и сигнализираха, че ще се опитат да превърнат погребението на опозиционния лидер в рядка проява на несъгласие в Русия.

Вчера началникът на украинското разузнаване към Министерство на отбраната Кирило Буданов заяви, че руският опозиционер Алексей Навални е починал от тромб и смъртта му е била естествена.

„Вероятно ще ви разочаровам, но това, което знаем, е, че той наистина е починал от кръвен съсирек. И това е повече или по-малко потвърдена информация“, посочи Буданов.

Освен това стана ясно, че Навални е трябвало да бъде освободен. Това е трябвало да стане като част от размяна на затворници, каза във видео в YouTube журналистката от неговия екип - Мария Певчих.

От екипа на Навални с шокиращи разкрития: Малко преди смъртта му той...

Руският опозиционер, както и двама неназовани граждани на САЩ, е трябвало да бъдат разменени за Вадим Красиков - наемен убиец от руската служба за сигурност на ФСБ в затвора в Германия. Преговорите са били в последния си етап към момента на смъртта на Навални.

Руската държава отрича да е замесена в смъртта на Алексей Навални. Смъртният му акт гласи, че тя е настъпила по естествен начин.

Красиков беше осъден доживотен затвор в Германия заради убийството на чеченско-грузински дисидент в изгнание в Берлин през 2019 г. Става дума за Зелимхан Хангошвили, който е застрелян с три куршума на 23 август 2019 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук