За вероятна грешка в системата на Google съобщиха експерти. Всички сайтове бяха "опасни" близо час.
В последния ден на януари търсачката Google показваше в продължение на близо един час, че всички сайтове са потенциално опасни и вероятно съдържат малуер, съобщи TechNews.bg. "Явлението" е засечено след 17 ч. българско време от Бизнес Софтуер Дистрибутор. Елементарни търсения на думи като "новини", "времето", "музика", "тест" и други са извеждали резултати, при кликването на които се появява предупреждаващ екран. Дори резултатите с адреси на самия Google са били определяни от търсачката като опасни.

Проблемът най-вероятно е грешка в системата на Google за оценка на рискови сайтове, коментираха от антивирусната компания. Подобна ситуация обаче може да се приеме за напълно реалистична при съвременните кратковременни атаки, при които всеки ден стотици хиляди или дори милиони страници се заразяват за кратко време, понякога дори за минути или час.

Целта на атаки от този тип е да откраднат лични данни и да инсталират зловреден код, докато потребителите посещават сайтовете, като малко по-късно уеб страниците стават отново напълно безопасни, поясниха от Бизнес Софтуер Дистрибутор. Изследване на Google още от май 2007-а година установи, че най-малко една на всеки десет уеб страници съдържа зловреден код.

През последните месеци сайтове на много кинозвезди, музикални изпълнители, известни личности, а също и сайтове за социални мрежи бяха атакувани успешно от кибер престъпници, след което зловредни инсталатори се опитваха да заразят всеки посетител с т.нар. "drive-by-download" троянски коне - програми, които се инсталират в компютъра, без посетителят да желае или да забележи. По-късно същите програми крадат лични данни и конфиденциална информация като номера на кредитни карти, пароли за банкови сметки и др., за да ги изпратят някъде в интернет до самите престъпници за злоупотреба с тях. /БЛИЦ