Бившият президент на СССР отбеляза и опасни тенденции в световната политика, по-специално пренебрегване на международното право и милитаризация на политиката.

В интервю бившият президент на СССР, бивш секретар на ЦК на КПСС и бивш председател на Президиума на Върховния съвет на СССР Михаил Горбачов обяви, че е изпратил писма до държавните глави на Руската федерация и Франция – Владимир Путин и Еманюел Макрон, без обаче да разкрива съдържанието им.

„Не бих искал да се налагам като съветник. Само в някои специални случаи обръщам внимание на лидерите - като правило това бяха кратки писма", обясни Горбачов.

Съгласно думите му, най-голямата опасност в света в момента е пренебрегването на международното право и милитаризацията на световната политика, уточнява Фокус.

Споровете и конфликтите между държавите трябва да се решават мирно на масата за преговори, категоричен бе Горбачов.

„За какво става въпрос? Ултиматуми, намеса, военни интервенции. Всичко това заобикаля ООН. Споразуменията и международните механизми се рушат.

САЩ се отличават в този подход. Те са водещите, те дават лош пример за другите", изрази увереност бившият съветски лидер.

Горбачов също така отбеляза, че в резултат на това култът към властта и заплахите се възражда.

„Разбира се, опитът от миналото ни казва, че отбраната не може да бъде пренебрегвана, тя трябва да се поддържа на правилното ниво“, предупреди Горбачов и добави, че за проблемите, пред които се изправя светът сега, „военната сила и езикът на заплахите са най-лошият избор“.

Горбачов посочи като пример Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие (ДРСМО).

„Ние обичахме да го критикуваме на различни нива, но американският президент обяви оттеглянето от него и изведнъж стана ясно, че това споразумение е най-важният стълб на стратегическата стабилност. Необходими са преговори, така че унищожаването му да не влоши заплахата от война“, каза той.

Горбачов припомни, че руският президент Владимир Путин въведе мораториум върху разполагането на подобни ракети и според него това може да бъде първата стъпка.

„Но, повтарям, необходими са преговори най-вече между Русия и САЩ“, каза Горбачов.